X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Produsele modificate genetic și imperfecțiunea legislației moldovenești

19 ian. 2015,, 17:00   Economie
7920 3
Foto: womanhit.ru
„Noi nu avem nici un drept să refuzăm agenții economici în solicitarea lor de a obține autorizația pentru importul produselor modificate genetic în Moldova, dar lor le va fi greu să-i convingă pe membrii Comisiei Naționale pentru Securitate Biologică, condusă de mine, de necesitatea și, cel mai principal, inofensivitatea pentru populație, animale și natura țării, în urma folosirii unor astfel de produse”, a explicat agenției NOI.md viceministrul Mediului Lazăr Chirică.

O companie românească și una moldovenească au solicitat autorizația Comisiei Naționale pentru Securitatea Biologică (CNSB) pentru importul din România în Moldova a produsului modificat genetic din Argentina și Brasilia - șrotului de soia. Șrotul de soia este utilizat drept bază pentru fabricarea diverselor nutrețuri combinate.

Conducătorii companiilor inițiatoare declară că nu au recepționat plîngeri de la consumatori și susțin că șrotul de soia modificată genetic nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea umană.

Totuși, după cum au explicat surse din Comisie, după prima ședință, acestor agenți economici li s-a sugerat să prezinte un șir de documente suplimentare. Deși șansele pentru obținerea autorizației sînt foarte mici.

„Cu regret, legislația în vigoare ce vizează aceste chestiuni abundă într-o serie de lacune, care totuși permit importul de produse modificate genetic. Sperăm că pînă la finele anului noi vom definitiva proiectul noii legi în conformitate cu cerințele europene și îl vom prezenta spre aprobare în Parlament”, a comunicat Chirică.

Categoric împotriva importului OMC în Moldova s-a pronunțat membrul Comisiei Naționale, profesorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei, doctorul habilitat Nicolae Barbacari.

„Moldova este o țară mică, natura ei fiind foarte vulnerabilă. Cine, unde și cînd a investigat consecințele influenței acestui șrot asupra găinilor și, respectiv, asupra omului, care a consumat ulterior carnea de pui. Americanii nici pe departe nu sînt proști, dar toate experimentele multianuale cu plantele modificate genetic le efectuează departe de țara lor. În calitate de savant, eu sînt categoric împotriva importului unor asemenea chimicale în țară”, a specificat Barbacari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?