X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

William Moser: Eu cred ferm într-un viitor mai bun pentru țara voastră

15 ian. 2015,, 07:00   Politică
16490 9
Foto: noi.md
Luna aceasta își încheie misiunea de trei ani în Moldova ambasadorul SUA William Henry Moser. Prin decretul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, din 3 iunie 2014, „în semn de profundă recunoștință pentru dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de prietenie și cooperare moldo-americană”, William Moser a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”. Despre unele rezultate ale activității sale în țara noastră și despre propriile observații privind situația din Moldova William Moser a relatat într-un interviu acordat redactorului-șef al portalului NOI.md, Irina Astahova.

- Domnule Ambasador, activitatea Dvs. în Republica Moldova se încheie. Ce probleme a reușit să soluționeze Ambasada sub conducerea Dvs.? Ce probleme au rămas nesoluționate?

- Pe parcursul aflării mele în Moldova, noi am reușit să obținem multe lucruri în procesul de activitate cu guvernul moldovenesc. Am susținut reformele ambițioase și programul de integrare europeană, de rînd cu fortificarea instituțiilor democratice și supremației legii. Programele de susținere economică a SUA au contribuit la sporirea bunăstării oamenilor, prin dezvoltarea sectorului privat, perfecționarea măsurilor regulatorii și ameliorarea climatului de afaceri, precum și prin acordarea asistenței companiilor în procesul de atragere a investițiilor și majorarea potențialului lor de export. Prin intermediul Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului, SUA au investit sume considerabile în infrastructura drumurilor și în sistemele de irigare ale țării.

Investițiile cu care mă mîndresc însă cel mai mult sînt investițiile în oamenii Moldovei, prin intermediului programelor de schimb. Dacă vom întreba specialiștii în domeniul dezvoltării, atunci ei vă vor răspunde că cea mai bună metodă de a schimba ceva este dezvoltarea potențialului uman. Eu am petrecut foarte mult timp cu absolvenții programelor de schimb ale Guvernului SUA și, în opinia mea, aceasta este, în prezent, cea mai activă parte a populației din Moldova. Și, datorită lor, eu cred ferm într-un viitor mai bun al țării voastre.

- Considerați că alegerile parlamentare din Moldova din 30 noiembrie 2014 s-au desfășurat fără încălcări, iar rezultatele lor corespund așteptărilor societății? Cît de întemeiată a fost excluderea partidului lui Renato Usatîi din buletinele electorale în ajunul scrutinului, menținerea comuniștilor-reformatori, în pofida deciziei instanței, crearea neproporțională a secțiilor de votare peste hotare, precum și arestările postelectorale?

- În ceea ce privește rezultatele procesului electoral, noi ne bazăm pe opinia experților OSCE. Țara noastră este membră a acestei organizații. De aceea, ea are ultimul cuvînt în anunțarea deciziei finale privind alegerile desfășurate recent.

Referitor la excluderea partidului „Patria” din buletinul electoral. Înaintea alegerilor noi am discutat această situație și deja ne-am exprimat îngrijorarea în acest sens. Chiar dacă această decizie a fost bine întemeiată, asemenea acțiuni generează multe întrebări din partea alegătorilor privind transparența procesului electoral.

În privința situației postelectorale. Noi sperăm că Moldova, ca țară europeană, respectă drepturile omului. Chiar dacă legea este încălcată, trebuie să fie demonstrat public de ce a urmat această pedeapsă. În timpul apropiat, va fi publicat raportul nostru privind drepturile omului. Noi examinăm anual aproape fiecare caz din țară, pentru a stabili dacă au fost încălcate drepturile omului. Acest lucru este foarte serios. Trebuie să citiți raportul nostru, acolo este bilanțul.

- Cum apreciați tergiversarea procesului de creare a coaliției de guvernare în Moldova și netransparența acestor negocieri?

- Guvernul SUA cheamă neîncetat toate părțile să asigure continuarea negocierilor privind formarea noului guvern. Acum e timpul pentru acțiunile îndreptate spre întărirea programelor de reforme, care au fost începute de vechiul guvern. Noi sperăm că în cadrul procesului de negocieri, toate părțile vor acționa rapid și vor putea ajunge la un acord de creare a guvernului, care va activa spre binele cetățenilor Moldovei. Deocamdată, negocierile continuă, iar noi facem apel în vederea obținerii progresului în ceea ce privește viitorul Moldovei, conștientizînd faptul că orice tergiversare va conduce la amînarea realizării de către guvern a reformelor planificate.

- Dvs. cunoașteți deja componența coaliției?

- Eu nu vreau să prognozez ce coaliție va fi. Pentru că acum nu este clar.

- Dar cum ați dori să o vedeți?

- Eu am menționat deja de cîteva ori că noi pledăm constant pentru calea europeană a Republicii Moldova. Deoarece doar în acest fel Moldova își va putea reforma democrația și economia. Cum un politician poate efectua reforme fără a avea un plan? Va fi un haos în reforme. Acordul de asociere cu UE și Acordul de liber schimb cu UE le oferă politicienilor moldoveni un asemenea plan de acțiuni.

- Dar noi vedem că parcursul european, deocamdată, nu a adus în Moldova nici democrația, nici dezvoltarea economică. Din ce cauză?

- Nu este suficientă doar implementarea reformelor, ale căror rezultate nu corespund cu așteptările populației. Deocamdată Moldova nu a făcut suficiente eforturi pentru a obține succes în promovarea reformelor. E ca și în democrație – e necesară mai multă, dar nu mai puțină democrație și mai multe reforme. Cînd vorbesc despre calea europeană, aceasta înseamnă că trebuie parcursă fiecare etapă de reforme, pentru a construi o nouă economie modernă, o nouă democrație modernă. Și atunci vor exista rezultate pentru toți. Iar exemple de realizare cu succes a reformelor economice deja există pe acest continent – în special, în Slovacia și alte țări. Spuneți-mi, unde este mai bine de trăit astăzi – în Estonia sau în Moldova?

- Dvs. ați activat suficient timp în Moldova pentru a înțelege că promovarea reformelor de dragul reformelor, așa cum are loc la noi – nu aduce folos, ci dăunează țării.

- Reformele sînt întotdeauna efectuate pentru îmbunătățirea vieții în țară. În opinia mea, este o prostie să gîndești că reformele sînt efectuate de dragul reformelor.

- Bine, acum la putere va veni coaliția proeuropeană …

- Credeți că va fi? Eu nu știu.

- ?? De ce?

- Eu nu pot să prezic ce va fi, poate Dvs. dețineți mai multă informație decît mine. Pentru că acum eu văd – negocierile se desfășoară deja 6 săptămîni, iar asta înseamnă că discuțiile privind coaliția au loc foarte-foarte încet. Și pînă cînd nu va fi creată o coaliție stabilă, noi nu putem afirma nimic.

- Care e problema?

- În această țară politica depinde de compromisuri. Și atît timp cît acestea nu vor fi găsite, este imposibil de creat o nouă coaliție. Eu am discutat cu liderii diferitor partide. Însă știu că au loc negocieri despre care eu nu știu nimic. De aceea, noi examinăm diferite scenarii, însă nu putem prezice totul. Acum principala sarcină este identificarea compromisurilor.

- Politicienii noștri vorbesc despre faptul că aceste negocieri îndelungate și constituie regulile europene. Ei invocă exemplul Germaniei.

- În primul rînd, eu nu sînt european, eu sînt american, la noi sistemul politic este cu totul altul. Eu știu că în alte țări negocierile durează mai mult. Belgia este un exemplu bun în acest sens. Acolo negocierile au loc doi ani. Însă Belgia este o țară europeană stabilă. În tot acest timp, economia a funcționat, democrația a funcționat. Asta nu e Moldova. Aici oamenii vor să vadă acțiuni concrete din partea politicienilor.

- În timpul aflării Dvs. în Moldova, ce schimbări pozitive în dezvoltarea ei ați remarcat?

- Dacă e să vorbim concret, desigur, Acordul de asociere și cel de liber schimb cu UE. Acesta este un progres semnificativ. Eu am citit zilele acestea că în Moldova au loc discuții privind introducerea legii lustrației. Cu trei ani în urmă asemenea discuții nu existau – acesta, de asemenea, este un progres. Astfel de verificări sînt necesare pentru fiecare funcționar care activează în guvern.

- Dvs. pledați pentru elaborarea și adoptarea Legii lustrației?

- Absolut. Noi putem acorda asistență tehnică pentru implementarea acestui sistem. Acesta este doar începutul. Și trebuie să lucrăm serios pentru a obține un succes real în această direcție. În Moldova deja există un sistem de verificare a funcționarilor. Însă acesta nu este suficient, această verificare nu este minuțioasă. E nevoie de mai mult, de arătat că dacă reprezentantul puterii încalcă legea, atunci el ca fi judecat. Însă este nevoie de voință politică, iar acest lucru depinde de voința poporului. Cînd poporul vrea, el obține totul. Dar poporul poate fi și pasiv.

- Reforma sistemului judiciar este implementată în Moldova de mai mulți ani. Inclusiv, un ajutor semnificativ în promovarea reformelor l-au acordat și SUA. Însă experții recunosc faptul că rezultate palpabile ale reformelor nu se văd, mai ales în domeniul luptei cu corupția.

- Eu nu pot să demonstrez, dar am și eu senzația că acest lucru este adevărat. Noi discutăm despre această situație, deoarece sondajele de opinie publică arată că oamenii cred că astăzi nivelul corupției este chiar mai înalt decît înainte și crește. Politicienii mi-au spus: noi știm despre aceasta, dar depunem multe eforturi. De ce atunci sondajele arată că problema persistă? Politicienii răspund: pentru că noi o discutăm mai intens acum. Însă politicienii trebuie să le demonstreze oamenilor că există rezultate concrete. Deoarece sondajele de opinie reflectă percepțiile reale ale cetățeanului simplu, iar aceasta continuă să fie o problemă majoră.

Corupția este o piedică enormă în calea dezvoltării și transformării Moldovei într-o societate înfloritoare și democratică. Ea sperie investițiile private și internaționale. Ea reduce „la zero” încrederea societății în instituțiile democratice și privează bugetul statului de mijloacele necesare. Corupția nu este un fenomen unic pentru Moldova. Multe țări luptă cu ea și multe au soluționat cu succes această problemă în cîteva luni, dar nu ani sau decenii. Moldova ar putea face la fel. Cetățenii Moldovei trebuie să se implice în acest proces și să-i tragă la răspundere pe funcționari. Ei trebuie să fie vigilenți și să ceară implementarea unor reforme reale.

- Însă deseori sistemul de drept nu activează împotriva corupției, ci o acoperă. Care este soluția în această situație?

- Noi vorbim mult despre aceasta – este nevoie de o societate civilă activă. Acesta este un moment-cheie. Pînă cînd oamenii nu vor dori soluționarea acestor probleme, nu vor exista schimbări. Mii de diplomați pot vorbi despre asta în Moldova, însă acest fapt nu va schimba nimic, deoarece noi nu putem face acest lucru pentru popor, poporul trebuie să-l facă singur. Iar presa are obligația să scrie și să vorbească despre asta. Asta nu este obligația diplomaților străini.

Noi îi îndemnăm constant pe cetățenii Moldovei să aleagă persoane competente și oneste, care ar putea conduce țara. Cetățenii Moldovei trebuie să ceară transparență de la guvernul său, pentru a obține avantaje semnificative pentru țară. Lupta cu corupția este prioritatea numărul unu pentru dezvoltarea Moldovei și ea trebuie să rămînă prioritară și pentru cetățenii ei.

- În unele cazuri nu înțelegi unde este vînătorul și unde e victima.

- Da, este o situație tipică pentru Moldova – neclară.

- Nu vă pare că politicienii locali manipulează cu ideea integrării europene, pe care o folosesc doar pentru a obține bani, dar nu pentru a realiza reforme, iar, în final, partenerii externi devin responsabili pentru corupția din această țară?

- Scopul integrării europene nu este de a ne satisface pe noi. Scopul este de a îmbunătăți societatea moldovenească. Desigur, noi îi dorim Moldovei tot binele. Însă aceasta nu este țara noastră și noi nu putem decide ce este mai bine pentru ea. Noi nu putem realiza reformele în locul moldovenilor, moldovenii trebuie singuri să le implementeze.

- Dar voi vă finanțați partenerii.

- Noi finanțăm nu politicienii, dar reforme concrete: noi avem anumite sume pentru anumite programe. Și eu răspund pentru fiecare dolar utilizat.

- Traseul Sărăteni-Soroca a fost construit recent pe banii americani. Însă angajații Fondului Provocările Mileniului deja au făcut poze după darea lui în exploatare: indicatori deteriorați, iluminat defect. Vor fi oare înaintate pretenții din partea donatorilor către structurile responsabile de exploatarea traseului?

- Eu pot verifica calitatea construcției și răspunde pentru toți banii pe care i-au primit executorii, pentru fiecare dolar cheltuit. Există, desigur anumite discuții privind faptul cum au fost gestionate lucrurile la anumite niveluri, pe care noi nu le-am putut verifica. Însă de fiecare dată, cînd noi auzim zvonuri privind corupția, noi efectuăm o anchetă. Noi știm că banii pe care i-am cheltuit au fost cheltuiți corect.

- Pentru Dvs. a fost o surpriză sandalul cu scoaterea banilor din băncile moldovenești? Cum a fost posibil acest lucru? Cum vedeți soluționarea situației?

- De cînd am venit aici, am chemat Guvernul Moldovei să asigure Banca Națională cu suficiente competențe pentru soluționarea problemelor din sectorul bancar și să adopte măsuri față de orice încălcare. Acest fapt trebuie să constituie prioritatea-cheie pentru guvernul de coaliție, care va veni la putere și această problemă este o parte componentă a responsabilității acestuia față de poporul Moldovei. Noi chemăm constant la adoptarea unor măsuri concrete, capabile să sisteze acțiunile aberante, care ar putea constitui obstacole în procesul de transformare al Moldovei într-un stat modern.

- Ținînd cont de experiența Dvs., ce i-ați recomanda succesorului Dvs. în Moldova?

- Au fost făcuți pași concreți, însă mai sînt încă multe probleme nesoluționate. Este Acordul de asociere și de liber schimb cu UE, însă implementarea reformelor – chiar dacă nu lipsește cu desăvîrșire, nu este chiar adecvată. Și aici trebuie de adăugat: noi dorim să ajutăm Moldova, există un început bun și motive bune de a ajuta Moldova să obțină succes. Noul smbasador al SUA în Republica Moldova este un diplomat cu experiență, el a activat la Moscova și Kiev, cunoaște regiunea și problemele ei. De aceea, eu cred că el are suficientă experiență pentru a activa aici cu succes.

- Care sînt impresiile personale despre Moldova?

- Eu am fost foarte bucuros să lucrez aici, îmi place foarte mult poporul Moldovei – indiferent de faptul unde te afli: la Chișinău, la Bălți, în Găgăuzia, la Tiraspol. Și eu am avut discuții foarte utile în acest răstimp. Desigur, am amintiri bune, iar acum îmi este puțin trist. Eu aș dori să lucrez aici pînă în ultimul moment, însă acest lucru este imposibil. Altfel, de ce aș oferi acum acest interviu, în timp ce aș fi trebuit să fiu acasă pentru a-mi face bagajele?

- Ce funcție veți avea în SUA?

- Voi activa în calitate de vicedirector al Biroului Operațiuni imobiliare de peste hotare din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Bugetul organizației este de peste 100 de miliarde de dolari. Deoarece noi deschidem noi ambasade și construim aproximativ 10 clădiri anual. Așa că lucru va fi suficient.

- Vă dorim succese.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?