X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Vasile

14 ian. 2015,, 11:45   Societate
3771 0

Foto: patriarchia.ru

Astăzi, 14 ianuarie, creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Vasile. În această zi, în biserici se săvîrșesc unele ritualuri specifice sărbătorii. „Se face acatistul, apoi se citesc ceasurile, după care urmează Sfînta Liturghie, apoi – un tedeum. În aceste rugăciuni cerem binecuvîntarea Domnului pentru un an bun – să avem pîine, ploaie, sănătate”, a relatat parohul Bisericii „Maica Domnului – bucuria tuturor scîrbiților”, Gheorghe Jeverdan.

Părintele Gheorghe a mai spus că în ziua Sfîntului Vasile cei care îi poartă numele sau sărbătoresc hramul casei „merg la biserică și aduc colivă, dulciuri, pîine – ca jertfă lui Dumnezeu și mulțumire Sfîntului Vasile”.

Și chiar dacă e zi de miercuri, creștinii pot gusta din orice fel de bucate, întrucît Biserica a rînduit dezlegare de dulce pînă în Ajunul Bobotezei, 18 ianuarie.

Sfîntul Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei, astăzi Turcia, în secolul al IV-lea. El provine dintr-o familie cu 12 copii, a fost educat în credința ortodoxă, a învățat la cele mai mari instituții de învățămînt care erau pe atunci. A absolvit Institutul de Teologie din Alexandria, Egipt, unde a fost hirotonit. La scurt timp a fost numit episcop.

„Sfîntul Vasile a fost primul care a întărit închinarea la icoane, deoarece pînă atunci acest lucru era interzis. El a adus multe dovezi, spunînd că, cinstind icoanele, nu ne închinăm lemnului, ramei, vopselelor sau podoabelor acesteia, dar sfîntului zugrăvit pe ea”, relatează Parohul.

Cu prilejul acestei sărbători, redacția NOI.md aduce sincere felicitări și urări de bine tuturor celor care poartă numele Vasile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?