X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova a exportat în UE peste o mie tone de miere

5 ian. 2015,, 13:00   Economie
4471 1

Foto: madein.md

„Consider că inițiativa Guvernului de a asigura fiecare elev și preșcolar cu mere proaspete moldovenești este absolut corectă. Iar cîte o linguriță de miere de producție autohtonă ar fi numai în beneficiul sănătății copiilor”, a declarat pentru NOI.md președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ștefan Condratiuc.

Comentînd totalurile anului trecut, interlocutorul a recunoscut că „acest an nu a fost cel mai reușit pentru apicultori”. „S-au strîns doar 30% din mierea de salcîm preconizată și 50% din mierea polifloră (diferite culturi de plante), iar miere de tei nu a fost aproape deloc. În afară de aceasta, familiile de albine au intrat în iarnă cu un nivel înalt de viroze, astfel încît iernarea se anunță foarte dificilă. Și dacă bobocii se numără toamna, atunci familiile de albine se numără primăvara”.

„Cu toate acestea, potrivit datelor preliminare, anul trecut apicultorii au strîns circa 2000 tone de miere, dintre care peste 1000 tone au fost exportate în statele UE. Este îmbucurător că sporește nu doar exportul de miere moldovenească pe piața europeană, dar și cererea stabilă pentru acest produs. Astfel, în anul 2014, lista clienților deja fideli a fost completată cu încă 8 țări europene. Mierea noastră este cel mai solicitată în Italia, Franța, Germania, Polonia și Slovenia”, a precizat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova. „Totodată, Guvernul trebuie să ne audă solicitările și să adopte o strategie de dezvoltare a acestei ramuri dulci cu o perspectivă destul de mare, prin care să asigure apicultorilor susținere, în special celor începători. Livrînd cea mai mare parte a mierii în butoaie, cum se face în prezent, noi nu doar diminuăm veniturile producătorilor, ci și depersonalizăm producția, or, pe mierea ambalată în borcane intermediarul nu indică întottdeauna că mierea este produsă în Moldova. În timpul apropiat este necesar de asigurat exportul a minimum 40% de miere în ambalajul folosit pe piețele UE, ceea ce ne va permite să obținem un produs cu valoare adăugată înaltă”, a menționat expertul.

Ștefan Condratiuc este convins că „acest program trebuie să includă acțiuni de amploare pentru promovarea și dezvoltarea culturii interne de consum a mierii și altor produse ale apiculturii”. „Cel mai mare consum de miere pe cap de locuitor este în Austria și Germania. O linguriță de miere înainte de dejun sau la ceaiul de dimineață trebuie să devină o regulă pentru noi. Acest program poate fi realizat inclusiv prin sistemul achizițiilor de stat, cum s-a procedat în cazul producătorilor autohtoni de mere”, a conchis Condratiuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?