Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cursul rublei ruseşti a lovit în economia Transnistriei

22 dec. 2014,, 17:00   Economie
6186 1
Foto: pmrall.ru
Păstrarea la nivelul actual a cursului rublei ruseşti, în condiţiile devalorizării sale, este păguboasă pentru Transnistria, consideră prim-vicepremierul autoproclamatei RMN, Maia Parnas. Ea a declarat în studioul emisiunii "От первого лица", la primul post al televiziunii locale, că, deşi în Transnistria rubla rusească este folosită pe larg, ea rămîne valută străină, scrie agenţia "Infotag".

"Cursul rublei ruseşti, evident, loveşte şi în economia noastră. Avem întreprinderi care au contracte în ruble ruseşti şi a căror activitate este orientată anume spre piaţa rusească. Acum aceste întreprinderi activează în circumstanţe foarte dificile şi nu pot prognoza la ce să se aştepte pînă la sfîrşitul anului curent şi cum să semneze contracte pentru anul viitor, care vor fi preţurile. Situaţia este destul de dificilă. Încercăm să nu admitem stoparea activităţii acestor întreprinderi", a spus vicepremierul.

"Rubla este o valută străină pentru noi şi nu putem prin adoptarea unor decizii administrative în interiorul statului să menţinem valuta statelor vecine. Asemenea situaţie poate fi observată în Ucraina, unde grivna s-a devalorizat catastrofal, şi în Moldova, unde nu cu aceleaşi ritmuri, dar, la fel, leul s-a depreciat. Dar totuşi sînt valute străine pentru RMN, iar la luarea deciziilor, în calcul se iau interesele doar ale economiei proprii, unde unitate monetară naţională este rubla transnistreană", a spus vicepremierul, exprimîndu-şi speranţa că situaţia de pe piaţa Rusiei în curînd se va stabiliza.

Ea afirmă că Guvernul deocamdată are destule pîrghii pentru a nu recurge, în scopul menţinerii rublei transnistrene, la majorarea masei monetare lichide pe piaţă sau la depreciere.

"Nu vom conecta presa de imprimat. Pornirea presei este un proces ireversibil. Dacă vom vărsa acum pe piaţă masă monetară în numerar, aceasta va duce la creşterea cererii de consum. Iar majorarea cererii de consum va duce la necesitatea de a majora oferta. Dacă nu vom creşte volumele de producere şi nu vom spori oferta, aceşti factori vor influenţa inflaţia", este convinsă Parnas, adăugînd că Guvernul, împreună cu Banca Republicană, au fost nevoiţi să depună eforturi enorme pentru ca la sfîrşitul a 11 luni inflaţia să fie de doar 1,9%.

"Iar pornind presa sau reducînd cursul, putem avea consecinţe dificil de depăşit", a subliniat vicepremierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?