X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Comisia de la Veneţia critică legea despre testarea integrităţii

17 dec. 2014,, 13:00   Politică
3318 1
Foto: unian.net
Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei (CVCE) consideră că Legea privind testarea integrităţii, adoptată de legislatorii moldoveni, "admite imixtiuni în independenţa puterii juridice şi în viaţa privată a judecătorilor".

Agenţia "Infotag" relatează, cu referire la comunicatul CVCE, că la asemenea concluzie Comisia a ajuns după ce a examinat recursul preşedintelui Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase.

În opinia Comisiei de la Veneţia, "legea instituie competenţe vaste în ceea ce priveşte judecătorii Curţii Constituţionale şi cei din instanţele de drept comun", însă "ridică îngrijorări în ceea ce priveşte independenţa justiţiei".

"Din aceste considerente, prevederile legii trebuie să fie mai clare şi să prevadă criterii pentru evaluarea modului de executare a obligaţiilor judecătorilor", se remarcă în concluzia CVCE.

În opinia Comisiei, pare nejustificată instituirea unui organ responsabil de evaluarea conduitei profesionale a judecătorilor (inclusiv a judecătorilor Curţii Constituţionale) ceea ce dublează funcţiile Colegiului disciplinar (sau a altor organisme similare).

CVCE aminteşte că "protecţia împotriva aplicării disproporţionate a măsurilor de supraveghere este garantată de Articolul 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului (CADO)".

"Totodată, Legea nr. 325 prevede în mod expres că testatorii pot utiliza mijloace sub acoperire pentru procedura de testare, precum şi faptul că înregistrarea audio/video a testării este obligatorie. Acest lucru ar putea constitui, într-adevăr, o intruziune în viaţa privată a unui judecător", se menţionează în decizie.

Comisia afirmă că utilizarea agenţilor sub acoperire şi, mai exact, implicarea lor în calitate de agenţi provocatori este analizată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu doar din punctul de vedere al unei încălcări potenţiale a principiului unui proces echitabil, în conformitate cu Articolul 6.1 din CADO, dar, de asemenea, din punctul de vedere al unei posibile încălcări a dreptului la viaţa privată, în conformitate cu articolul 8 din CADO.

În iunie un grup de deputaţi din partea Partidului Comuniştilor s-a adresat la Curtea Constituţională cu sesizarea privind compatibilitatea cu Constituţia a unor prevederi ale Legii privind testarea integrităţii. În răspuns la sesizarea deputaţilor Galina Balmoş, Maria Postoico, Artur Reşetnicov şi Igor Vremea, CC a decis să se consulte în acest sens cu Comisia de la Veneţia. Aceasta se datorează faptului că Parlamentul nu a obţinut avizul Comisiei pe marginea acestui proiect de lege. În conformitate cu obligaţiunile asumate în cadrul Consiliului Europei, Moldova trebuie să prezinte Consiliului Europei, pentru analiză, toate proiectele de lege ce vizează sistemul judiciar şi funcţionarea institutelor democratice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?