Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Hanuka vine în Moldova

16 dec. 2014,, 10:10   Societate
3846 0
Foto: jew-observer.com
Comunitatea evreiască din Republica Moldova va inaugura marți ceremonia anuală de aprindere a primei candele în cinstea sărbătorii evreiești „Hanuka”, relatează agenția Novosti-Moldova.

Celebrarea va avea loc cu începere de la ora 16.00 în scuarul Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”, unde anterior era clădirea sinagogii.

Tradițional, acest eveniment durează opt zile. Astfel, potrivit tradiției evreiești, se sărbătorește victoria luminii asupra întunericului, precum și puritatea și sinceritatea în relațiile dintre oameni. În acest an sărbătoarea va începe la 16 decembrie și va dura pînă la 24 decembrie.

Legenda spune că după ce luptătorii au eliberat Templul din Ierusalim, ei au descoperit că aproape tot uleiul de măsline pentru sfințire a fost profanat. Ei au găsit doar un singur container cu ulei suficient pentru o singură zi. Ei l-au folosit, însă, ca prin miracol, uleiul a ars timp de opt zile. În memoria acestui eveniment, principalul obicei al sărbătorii Hanuka este aprinderea unui candelabru cu opt brațe – Hanukiyá, cîte o lumînare în fiecare zi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?