X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Eugen Doga: Pe calea spre Europa nu trebuie create obstacole

8 dec. 2014,, 14:45   Politică
3700 10
Foto: dogamusic.com
Dacă ucrainenii vor în Europa, "nu trebuie opriţi, deoarece în esenţă ei sînt europeni". O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru agenţia de presă "Ukrinform" faimosul compozitor moldovean Eugen Doga.

Potrivit agenţiei "Infotag", el consideră că "Ucraina este o ţară europeană şi nu pur şi simplu europeană, ci cu o "aripă" este aproape în centrul Europei".

"Nu condamn nici Rusia, deoarece locuiesc şi la Moscova, şi nu-mi este indiferentă soarta acestei ţări. Însă este mai mult o ţară euroasiatică, marea ei parte este în Asia şi este normal că tinde în Eurasia", a spus compozitorul, subliniind că "ucrainenii să trăiască aşa cum doresc, chiar de nu-mi place, dar nu trebuie să-i oblig să trăiască aşa cum trăiesc, de exemplu, moldovenii".

El a condamnat anexarea Crimeii la Rusia.

„Nu contenesc să mă întreb: de ce trebuie să fie rusească? Doar încă în războiul cu Turcia peninsula a fost protejată nu de siberieni. Acolo au luptat şi ucrainenii, şi chiar patru regimente moldoveneşti. Ei au luptat pentru Crimeea. Sînt fapte istorice. Şi în al Doilea Război Mondial au participat toţi: şi ruşi, şi ucraineni, şi cazaci, şi moldoveni. Atunci pe puţini îi interesa cine şi ce "grupă de sînge" are. De ce acum se încearcă a prezenta un "grup de sînge" mai bun? Cum rămîne cu celelalte?!”, se întreabă Doga.

În opinia compozitorului, relaţiile de prietenie trebuie menţinute.

"Dar nu cele care s-au format artificial, ci cele care au existat de veacuri între popoarele noastre, întreţesînd culturile, iubirea, relaţiile naţionale şi de familie şi continuarea neamului".

De asemenea, Doga nu poate înţelege "de ce în interiorul CSI este război".

"La timpul nostru ne-am unit în jurul CSI nu pentru a lupta. Constat un nonsens: adică luptăm în interiorul unei organizaţii. Nu mi-aş dori să trag paralele, dar nu am auzit ca statele NATO să lupte între ele. Iar în interiorul CSI s-au început a trage focuri de armă, a început un adevărat război", a spus Doga, menționînd că în discuţiile despre integrare europeană "este omis cel mai important moment".

"De exemplu, construim o casă. Putem să-i facem o faţadă frumoasă, să o pictăm frumos, dar indiferent de cum am decora-o, nu trebuie să uităm că această casă este construită din cărămizi. Aceste cărămizi sîntem noi – oamenii. Sînt concertele, cărţile, cultura, ştiinţa, comunicarea. Şi dacă vom fi neglijenţi, cea mai frumoasă casă se va prăbuşi foarte repede. Integrarea europeană, în opinia mea, trebuie începută cu familia, iar familia este formată din doi, trei, patru oameni. Sînt părinţi, copii, nepoţi. Familia sînt satele, oraşele, raioanele noastre, ţara în general. Statul este o familie mare. Oamenii trebuie să înţeleagă printr-un exemplu concret ce înseamnă integrarea europeană. Nu trebuie să fie un cuvînt gol şi neînţeles", a spus artistul poporului din URSS, care a adăugat cu indignare:

"Cineva are produs spiritual, care este cu mult mai important ca petrolul şi gazele. Apropo, au trecut doar cîteva zeci de ani de cînd ne-am axat pe extragerea petrolului şi gazelor. Cum am trăit anterior fără aceste "produse"? Nu mai rău. Iar acum, cu ajutorul petrolului şi gazelor unii încearcă să conducă oamenii ca pe cai".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?