X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

IDOM:Numărul persoanelor din instituţiile psiho-neurologice care au votat la alegeri a crescut

2 dec. 2014,, 17:45   Politică
5252 10
Foto: dosug.md
Comparativ cu scrutinul din 2010, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, numărul persoanelor din cadrul internatelor şi instituţiilor psiho-neurologice din ţară, care şi-au exercitat dreptul la vot, practic s-a dublat. Concluziile aparţin Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, care a monitorizat procesul electoral în ziua alegerilor în aceste instituţii şi a verificat corectitudinea întocmirii listelor electorale.

Directorul IDOM, VanuJereghi, a menţionat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că dacă la alegerile din 2010 dreptul la vot a fost exercitat de 469 de persoane din internatele şi instituţiile psiho-neurologice, atunci la alegerile de duminică numărul acestora a crescut pînă la 1038 de persoane din totalul de 2260 de persoane cu drept de vot.

"Observăm o majorare esenţială a numărului persoanelor care au votat, fapt îmbucurător. Fiecare cetăţean al Republicii Moldova are dreptul la vot atît timp cît nu a fost declarat incapabil să-şi manifeste acest drept printr-o decizie judecătorească definitivă", a spus Jereghi.

Potrivit lui, comparativ cu scrutinul precedent, de această dată unii concurenţi electorali au venit în cadrul instituţiilor neuro-psihiatrice pentru a discuta cu persoanele internate şi a face campanie electorală.

"Conducerea acestora însă le-a interzis «să facă show-uri», iar în altele a fost special instituită «carantină de tuberculoză», pentru a interzice accesul concurenţilor electorali în incinta acestor spitale. Oricum tendinţa de a discuta cu persoanele internate este îmbucurătoare, pentru că fiecare cetăţean are dreptul de a fi informat şi a vota", a spus el.

Directorul IDOM a precizat că procesul de vot s-a desfăşurat cu anumite încălcări, care vizează în special limitarea dreptului la vot a persoanelor internate de către conducerea spitalelor, neincluderea tuturor persoanelor capabile de a-şi exercita dreptul la vot în listele electorale.

"De exemplu, la Spitalul Clinic Municipal de Psihiatrie din or. Codru, în incinta căruia a fost deschisă o secţie de votare, au fost depistate cazuri de îngrădire a dreptului la vot, pe motiv că aceste persoane nu au fost înscrise în lista suplimentară. Potrivit spuselor pacienţilor, mulţi dintre ei nu a fost informaţi că trebuie să ceară administraţiei spitalului să fie incluşi în listele suplimentare. Constatarea noastră este că s-a lucrat prost cu listele, în acest fel mulţi alegători au fost lipsiţi de dreptul la vot", a spus VanuJereghi.

Potrivit lui, mai mulţi directori de instituţii psihiatrice din ţară, dar şi şefi ai birourilor electorale au rămas surprinşi de faptul că aceşti pacienţi trebuie să voteze.

"Atunci cînd persoanele s-au prezentat la secţia de votare nu li s-a permis să voteze, solicitîndu-li-se certificate care adeveresc faptul că sînt apte de vot", a precizat el.

Coordonatorul de proiect din cadrul IDOM Olga Staton a menţionat că la internatul de la Bădiceni doar 135 de persoane au avut dreptul la vot, din 444 de persoane internate, în condiţiile în care doar 161 de persoane sînt limitate în dreptul la vot.

"La Bălţi, procesul electoral s-a desfăşurat fără probleme, din 200 de persoane cu drept de vot 50 au votat cu urna mobilă, în timp de 150 s-au deplasat la secţia de votare din localitate", a spus Straton.

În calitate de recomandări pe viitor, membrii IDOM au solicitat Comisiei Electorale să examineze posibilitatea ca în incinta acestor instituţii să fie deschise secţii de votare, să-i instruiască eficient pe membrii birourilor electorale privind circumstanţele votării acestor categorii de persoane şi să organizeze campanii de educare şi informare a rezidenţilor instituţiilor psiho-neurlogice despre procesul electoral.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?