X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un consilier municipal consideră o provocare creșterea prețului la apă

18 noi. 2014,, 17:30   Societate
3257 1
Foto: dosug.md
Consilierul municipal din partea Partidului Liberal Oleg Cernei consideră o provocare situaţia în care chişinăuienii au primit facturi mai mari pentru consumul de apă.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", Cernei a menţionat că "Legea nr. 303 privind serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare a fost adoptată la sfîrşitul lunii decembrie 2013, însă a intrat în vigoare pe 15 septembrie 2014 – în ajunul alegerilor parlamentare, ca să creeze confuzie în rîndul cetăţenilor".

Potrivit lui, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică "trebuia să stabilească un anumit tarif, precum şi să determine formula de calcul, însă aceşti paşi nu au fost făcuţi pînă la intrarea în vigoare a legii ".

Candidatul pentru mandatul de deputat în Parlament a menţionat că "legea vizează doar taxarea diferenţei pentru apa potabilă, nu şi pentru cea menajeră, care trebuie să fie indicată separat în alte facturi", adăugînd că "întreprinderea municipală Infocom din start a încălcat legea.

În opinia lui, ÎM "Infocom" a calculat incorect facturile la consumul de apă.

"Dacă în august, suplimentar la facturi a fost repartizată suma de 53 de mii de lei, atunci în octombrie, această cifră a crescut pînă la 1,314 milioane de lei. Mai mult, suma aceasta nu a fost repartizată apartamentelor care au indicat în factură 0 metri cubi. Eu abia ieri am obţinut datele. Informaţia a fost strict securizată", a declarat Oleg Cernei.

Potrivit lui, "din numărul total de 162 de mii de apartamente, în luna octombrie doar 93 de mii de apartamente (57%) nu au primit sume suplimentare pentru consumul de apă, pentru 18 mii de apartamente (11%) la volumul de apă consumat a mai fost adăugat de la 0 la 0,5 metri cubi, pentru 13 mii de apartamente (8,4%) de la 0,5 pînă la 1 m3, pentru 23 de mii (14%) de la 1 pînă la 3 m3, pentru 7,4 mii (4,56%) de la 3 la 5 m3, pentru 6,3 mii (4%) de la 5 m3".

"Anume din cauza numeroaselor plîngeri ale consumatorilor, precum şi încălcării legii, Primăria a decis ca Infocom să recalculeze plăţile", a spus Cernei.

El a menţionat că în octombrie, 40 de mii sau 76% dintre consumatori au achitat deja facturile, 1111 au achitat parţial, iar 10 mii nu au achitat nimic.

În opinia lui, facturile trebuie eliberate de furnizor, adică de întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”.

"Astfel consumatorul nu ar fi achitat 1,2 lei pentru factură, precum şi pentru serviciile bancare, deoarece toate cheltuielile ar fi fost suportate de furnizor", a spus Cernei.

Potrivit spuselor sale, "consumatorii nu trebuie să achite facturile până când nu va fi făcută recalcularea şi nu va înceta încălcarea legii. De asemenea, procuratura trebuie să iniţieze o investigare a încălcărilor şi să pedepsească vinovaţii, iar autorităţile trebuie să abroge legea din 2013".

"Parlamentul nu se va mai întruni în şedinţe până la alegeri, dar există Curtea Constituţională, care poate examina legea în regim de urgenţă şi lua o decizie", a spus Cernei, îndemnând oamenii "să nu achite noile facturi până când nu vor fi făcute recalculări".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?