Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Criuleni a fost lansat un sistem modernizat de irigare

29 oct. 2014,, 11:50   Economie
3051 1
Foto: tv7.md
În Criuleni a fost lansat primul sistem de irigare reconstruit din fondurile Programului „Compact” al Guvernului SUA, informează NOI.md.

Pentru reabilitarea sistemului de irigare din Criuleni au fost investiți 4,7 milioane de dolari SUA, iar sistemul renovat va asigura accesul la apă pentru 778 de hectare de teren. Astfel, circa 900 de fermieri din raionul Criuleni vor putea să obţină o roadă mai bună şi, respectiv, venituri mai mari.

După reconstrucția și modernizarea sistemului de irigare agricultorii vor putea utiliza apa în funcție de necesități, vor plăti pentru volumul real de apă utilizat pentru irigare datorită reducerii la minim a pierderilor de apă din rețea și instalării contoarelor. Totodată, accesul la apa pentru irigare le permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă care oferă recolte mari și calitative.

La inaugurarea noului sistem de irigare au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, Ambasadorul SUA William Moser, reprezentanți ai Fondului „Provocările Mileniului Moldova”, Corporației „Provocările Mileniului”, membri ai Guvernului, producători agricoli.

Directorul executiv al Fondului „Provocările Mileniului Moldova”, Valentina Badrajan, a calificat acest eveniment ca unul important nu doar pentru agricultorii din raionul Criuleni, dar și pentru întreaga țară, acesta fiind primul sistem reabilitat de după independența țării.

Iurie Leancă a menționat că acum Moldova este mai rezistentă la capriciile naturii. Potrivit șefului Executivului, reabilitarea acestui sistem de irigare este un sprijin dezinteresat al poporului american, în vederea modernizării agriculturii moldovenești. Iurie Leancă și-a exprimat recunoștința față de poporul american și a îndemnat producătorii agricoli moldoveni să se angajeze să exporte produse calitative și pe piața SUA.

La rîndul său, William Moser a menționat că gustul fructelor și al legumelor moldovenești fac diferența și acest proiect este un tribut pentru agricultura din Moldova. Ambasadorul a subliniat că SUA susțin parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv prin acordarea sprijinului în dezvoltarea agriculturii. William Moser a îndemnat membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Criuleni să se gîndească care vor fi culturile pe care le vor planta pentru a face față concurenței pe piețele externe.

Fermierii s-au arătat bucuroși că în sfîrșit vor scăpa de efectele secetei. „Compoziția fructului în proporție de 80 la sută este formată din apă. Iată de ce, pentru o agricultură competitivă, este att de important un sistem de irigare. Acum vom putea să rezistăm la secetă. Dacă am fi avut acest sistem acum cîțiva ani, cînd a fost secetă, nu am fi avut așa pierderi”, a spus Mihai Cojocaru, un agricultor din Criuleni, care crește livezi de cireșe și caise superintensive.

Construit în urmă cu 35 de ani, sistemul de irigare de la Criuleni nu a fost reabilitat niciodată şi funcționa parțial. Pompele deteriorate au fost înlocuite cu altele noi, iar clădirile pentru staţiile de pompare au fost renovate şi dotate cu echipament automatizat de operare. În locul conductelor vechi, din azbest, au fost instalate țevi de densitate înaltă, ce corespund cerinţelor de mediu ale Uniunii Europene, şi au termenul de exploatare de peste 50 de ani.

Pînă în prezent, în cadrul Programului „Compact” au fost semnate contracte pentru reabilitarea a zece sisteme de irigare în valoare totală de circa 80 de milioane de dolari. În luna noiembrie urmează să fie dat în folosință sistemul de irigare de la Lopatna. Rămîn în proces de reabilitare alte patru sisteme pe Nistru (Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Coșnița) și alte patru sisteme de irigare pe rîul Prut (Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești). Aceste sisteme vor fi date în exploatare în prima jumătate a anului 2015.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul dintre obiectivele Programului „Compact”, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația „Provocările Mileniului”, în numele Guvernului SUA. Programul „Compact” este implementat de Fondul „Provocările Mileniului Moldova” și are o valoare totală de 262 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?