Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gurbulea: Întemeierea acuzațiilor înaintate tinerilor găgăuzi de trădare de patrie provoacă dubii

30 sep. 2014,, 17:38   Societate
4029 3
Foto: noi.md
„Avînd în vedere experiența mea în domeniul sistemului judecătoresc, îmi permit să-mi exprim dubiile nu doar față de întemeierea acuzațiilor în adresa tinerilor din Comrat de pregătirea unor acțiuni ilegale împotriva integrității teritoriale a Moldovei, chiar trădare de patrie, ci și față de prezența bunului simț în aceste acuzații”, a declarat pentru NOI.md fostul procuror general al Republicii Moldova Valeriu Gurbulea.

Interlocutorul se îndoiește că anumite servicii secrete serioase (ale unuia sau mai multe state – aici și în continuare notificarea lui Gurbulea) s-au ocupat la modul serios de recrutarea unor tineri neexperimentați și nepregătiți pentru folosirea lor ulterioară în organizarea tulburărilor în masă și activități subversive.

„Nu cunosc detaliile acestui caz, însă nici organele de anchetă nu spun clar în care tabere militare, pe teritoriul cărei țări și cu ce scop (acțiuni subversive, lichidarea fizică a politicienilor și demnitarilor de stat etc.) au fost instruiți acești tineri?! Și cel mai interesant lucru este de unde au apărut acuzațiile cu privire la faptul că activitatea subversivă urma să fie îndreptată anume împotriva Moldovei?! Toate aceste neclarități ne fac să avem îndoieli în privința legalității acțiunilor organelor de drept”, a subliniat expertul.

„Încălcările evidente ale drepturilor celor acuzați admise în cadrul recentei ședințe de judecată este un exemplu elocvent în acest sens. Cunosc cu exactitate că pe parcursul întregii zile de audieri în instanță tinerii nu au fost hrăniți niciodată. Și este vorba despre tineri care se află în izolator! În ce țară și ce secol trăim?! Și nici pe departe nu este unica încălcare”, a declarat ex-procurorul general.

„Vreau să le amintesc celor de la putere de evenimentele din istoria recentă, de marșul lui Druc în Găgăuzia. A fost nevoie de ani de zile pentru a schimba atmosfera de neîncredere care se instaurase. Ce dorim să obținem acum prin asemenea procese de judecată demonstrative?”, a conchis Gurbulea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?