Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Avocat: Ministerul Sănătăţii nu este interesat de soluţionarea problemelor din sistemul sănătăţii

26 sep. 2014,, 14:30   Societate
5211 0
Foto: trm.md
„Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova nu este interesat de soluţionarea problemelor legate de discriminare şi bădărănia medicilor faţă de pacienţi”, afirmă avocata Doina Străisteanu.

Potrivit agenţiei "Infotag", ea a spus joi, la şedinţa Centrului de Investigaţii Jurnalistice, că "dacă Ministerul Sănătăţii ar fi interesat de aceasta, ar fi rezolvat independent problemele legate de plîngeri, nu să le examineze un an întreg, astfel tergiversând investigaţia".

Ea a menţionat că "cele mai multe plîngeri de discriminare sînt depuse de invalizi şi femeile însărcinate bolnave de HIV/SIDA, cărora li se permite să nască doar în două maternităţi – la Chişinău şi Bălţi".

Potrivit ei, "Centrul de Prevenire şi Combatere a Discriminării îndeamnă Ministerul Sănătăţii să revizuiască decizia despre locul în care trebuie să nască femeile însărcinate, deoarece fiecare are dreptul de a primi tratament şi de a naşte în funcție de locul de domiciliu".

"De asemenea, atragem atenţia şi la atitudinea medicilor faţă de pacienţi, la metodele de comunicare", a spus Străisteanu.

Consultantul naţional pentru drepturile pacienţilor Inga Pasecinic a menţionat că "pe lîngă Ministerul Sănătăţii a fost creată o comisie de investigare a cazurilor de discriminare şi atitudinii incorecte faţă de pacienţi".

Potrivit acesteia, "din comisie fac parte 15 oameni, care studiază toate plîngerile, precum şi desfăşoară diferite traininguri şi seminare pentru angajaţii instituţiilor medicale".

"Comisia şi-a început activitatea recent şi deocamdată nu avem rezultate ale activităţii sale", a spus Pasecinic, exprimîndu-şi speranţa că "după realizarea proiectului, studierea tuturor plîngerilor, precum şi elaborarea recomandărilor pentru Ministerul Sănătăţii şi instituţiile medicale situaţia se va îmbunătăţi".

Preşedintele Ligii Persoanelor care Trăiesc cu HIV din Moldova, Igor Chilicevschi, a menţionat că "dacă nici comisia creată nu va putea schimba situaţia din sănătate, precum şi să rezolve problema discriminării, vor avea loc ample acţiuni, deoarece este inadmisibil de răbdat o astfel de atitudine faţă de pacienţi".

El consideră că "în Moldova discriminarea este legalizată, iar legile care există sînt rele".

Chilicevschi consideră că "este necesar de creat şi o comisie pentru studierea atitudinii medicilor faţă de pacienţi, iar pentru încălcări să fie traşi la răspundere – doar astfel vor fi obţinute rezultate".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?