X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Salvatorii: Dacă fulgerul v-a lovit casa, bateți alarma

25 sep. 2014,, 15:30   Societate
4811 0
Foto: fototelegraf.ru
„Fiecare construcţie, şi în special blocurile locative, trebuie să fie echipate cu dispozitive speciale pentru îndreptarea fulgerului spre sol, adică paratrăsnet. Acest lucru este cerut de standardele de echipamente electrice pentru clădiri”, a declarat Pavel Cazacu, directorul Institutului Municipal de proiectări «Chişinăuproiect», pentru NOI.md.

În reţelele sociale se discută activ un caz care a avut loc la Chişinău. În timpul unei furtuni recente, fulgerul a lovit direct într-o gură de ventilaţie din cărămidă, de pe acoperişul înclinat al unei case. Cărămizile şi bucăţile de pietre au deteriorat maşinile parcate lîngă bloc. Din fericire, nu a suferit niciunul dintre locuitorii casei de pe strada Mihai Grecu, 5, şi nici trecătorii. Însă locuitorii capitalei pun o întrebare rezonabilă: cît de protejate împotriva loviturilor de fulger sînt blocurile locative?

Viceprimarul de Chişinău Vladimir Coteţ nu a putut răspunde la această întrebare – nu e eparhia lui. Dar totuşi a precizat că în Polonia, bunăoară, toate casele care au mai mult de 5 etaje, precum şi clădirile cu structuri din lemn, în mod obligatoriu sînt echipate cu paratrăsnete.

„Proiectul, în partea echipamentului electric, trebuie neapărat să conţină dispozitive speciale de eliminare a fulgerelor. Iar acest caz concret necesită o investigaţie specială a experţilor Departamentului de Arhitectură al municipiului şi Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE)”, a declarat Cazacu.

„Administratorul locuinţei afectate ar trebui împreună cu Primăria se ne contacteze cu o cerere, iar noi neapărat vom investiga cazul şi vom identifica responsabilii. Acest caz nicidecum nu trebuie lăsat fără atenţie. E mare noroc că nu au fost victime. Vă amintesc încă o dată: locuitorii casei trebuie să ne contacteze”, a accentuat Anatolie Viniciuc, şeful Direcției pompieri şi salvatori a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?