X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

MAI al Rusiei investighează o chemă de scoatere din țară, prin Moldova, a 700 de miliarde de ruble

22 sep. 2014,, 12:00   Economie
4318 0
Foto: korrespondent.net
Organele de drept din Rusia au început investigarea unei scheme de scoatere din Rusia, prin Moldova, a 700 de miliarde de ruble. Informația a fost comunicată de RBC, cu referire la publicaţia rusă „Vedomosti”, care a intrat în posesia a unei scrisori din partea organelor de drept din Republica Moldova, printre care și Centrul Anticorupție din Moldova, către Ministerul rus de Interne. Dosarul privind spălare de bani a fost iniţiat de către Procuratura Anticorupţie din Moldova, în februarie curent, relatează NOI.md.

În scrisorile adresate MAI al Rusiei se descrie „schema de proporţii deosebit de mari” de scoatere a banilor din Rusia în Moldova, în baza unor decizii judecătoreşti falsificate, pronunţate de către instanţele raionale moldoveneşti.

Schema consta în următoarele: companiile străine încheiau acorduri de împrumut, potrivit cărora companiile ruseşti ar fi primit împrumuturi de sute de milioane de dolari (de la 100 mil. dolari SUA pînă la 875 mil. dolari SUA) sau se prezentau în calitate de garanţi. Obligaţiile în cadrul acestor contracte nu erau îndeplinite, iar creditorii se adresau în instanţele din Moldova. Acest fapt era posibil, deoarece fidejusorii erau, de asemenea, cetăţeni ai Moldovei. Persoanele-garant proveneau din familii social-vulnerabile şi nu erau informate, potrivit declaraţiilor lor, despre participarea lor în aceste acorduri – semnăturile lor erau falsificate. Instanţele obligau garanţii şi fidejusorii să achite datoria, conform acordurilor de creditare.

Deciziile în baza cărora mijloacele băneşti erau decontate şi scoase erau luate în Moldova. În total, din martie 2011 pînă în aprilie 2014, aceste decizii au „însumat” 696,6 miliarde de ruble. Potrivit informaţiilor din scrisori, mijloacele erau sustrase de pe conturile a aproximativ 100 de companii ruseşti, multora dintre care li s-au retras licenţele de activitate, precizează publicaţia. Mijloacele adjudecate erau transferate pe conturile a 19 companii, înregistrate în Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Insulele Belize.

Publicaţia care citează scrisoarea respectivă aduce un exemplu concret în care figurează patru SRL-uri ruseşti: «Скейкл», «Аркос-М», «Альман» şi «Прайд» şi nouă bănci ruseşti: «Рублевский», Интеркапиталбанк, Смартбанк, «Балтика», «Стратегия», «Европейский экспресс», Русский земельный банк (РЗБ), Темпбанк и «Окский».

Surse din organele de drept din Rusia au comunicat pentru publicaţia rusă că Ministerul rus de Interne deja verifică informaţia privind „schema moldovenească”. Un reprezentant al Serviciului rusesc de monitorizare financiară a declarat pentru sursa citată că inspecția financiară colaborează cu organele de drept în această direcție. Acesta a refuzat să ofere mai multe detalii pînă la finalizarea investigației.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?