Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Angajații care lucrează la calculator vor fi protejaţi

21 sep. 2014,, 12:00   Societate
6587 3
Foto: noi.md
Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova a elaborat un proiect de lege care conţine cerinţele minime pentru protecţia sănătăţii angajaţilor care în mod constant lucrează la calculator sau alte dispozitive pentru afişarea vizuală a informaţiilor, relatează NOI.md cu referire la newsmoldova.md.

Documentul prevede că angajatorii ar trebui să creeze condiţii de protecţie a vederii, sistemului nervos şi stării fizice a angajaţilor.

În plus, proprietarii de firme vor fi obligaţi să planifice orele de muncă astfel ca angajaţii să nu petreacă mai mult de şase ore la rînd la monitor pe parcursul unei zile şi să dispună periodic de o pauză de cel mult 45 de minute.

Documentul conţine, de asemenea, o clauză care prevede că angajaţii ar trebui să aibă posibilitatea de a face un test pentru vedere înainte şi după ce au lucrat la calculator, precum şi în cazul apariţiei unor probleme cu ochii. În cazul în care examinarea de către un specialist calificat a demonstrat un rezultat neliniştitor, angajatului ar trebui să i se ofere posibilitatea unei examinări oftalmologice aprofundate.

Proiectul de lege elaborat conţine, de asemenea, o serie de cerinţe pentru monitor, tastatură şi locul de muncă. În special, tehnica ar trebui să fie mată, masa – cu o suprafaţă suficientă pentru mutarea liberă a computerului şi a documentelor, scaunul – reglabil pe înălţime.

Locurile de muncă trebuie să fie reamenajate în termen de maximum trei ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?