Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pavlovschi: Trebuie să limităm accesul oamenilor corupți la “treucă” (VIDEO)

16 sep. 2014,, 16:50   Politică
4626 1
Foto: noi.md
Cazurile de corupție ar putea fi descoperite mai ușor de CNA, dacă practica utilizării banilor cash nu ar fi atît de răspîndită în Moldova. Opinia aparține fostului judecător din partea Republicii Moldova la CEDO, avocatului Stanislav Pavlovschi, și a fost exprimată astăzi în cadrul Forumului de dezbateri privind integrarea europeană a țării, informează NOI.md.

„În ceea ce privește combaterea economiei tenebroase, cred că trebuie să limităm accesul oamenilor corupți la „treucă”. Nu-mi place această expresie, dar dacă e să spunem lucrurilor pe nume, așa trebuie să fie. La noi totul se rezolvă cu bani cash. CNA s-ar autosesiza în momentul depistării unor tranzacții dubioase”, a punctat avocatul.

Expertul consideră că spectrul infracțiunilor de corupție în Moldova este prea îngust, fapt ce nu permite prevenirea tentativelor minore și presupune doar pedeapsa penală. „Aș sugera ca numărul acestor infracțiuni să fie lărgit, inclusiv prin stabilirea răspunderii administrative pentru unele acte de corupție minore, scoaterea lor din Codul penal. În așa fel am avea și efectul preventiv, și accelerarea luptei împotriva corupției”, a explicat Pavlovschi.

Avocatul mai propune autorităților să inițieze un proiect de lege ce ar permite și tragerea la răspundere disciplinară a procurorilor, pe lîngă proiectul adoptat recent, care îi vizează pe judecători. În opinia lui Stanislav Pavlovschi, în multe cazuri, procurorii comit abuzuri mai grave decît magistrații și scapă basma curată din cauza carențelor din legislație.

„Bazaconiile procurorilor de multe ori le depășesc pe cele ale judecătorilor, iar uneori sînt mai groaznice. Legea care ar permite tragerea la răspundere a procurorilor este practic inexistentă. Avem o lege de prin 1996, iar termenul de prescripție este de o lună, două, ceea ce face imposibilă tragerea la răspundere disciplinară a procurorilor”, a menționat Pavlovschi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?