Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

La Chişinău a avut loc prima reuniune a dialogului strategic Republica Moldova – SUA (FOTO)

10 sep. 2014,, 09:45   Societate
3302 1
Foto: radio-resita.ro
Marţi, la Chişinău a avut loc prima reuniune a Dialogului strategic Republica Moldova – SUA. Delegaţia moldovenească a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri, iar cea americană de către adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA Eric Rubin. La eveniment au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii de stat implicate în aprofundarea relaţiilor moldo-americane.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al MAEIE, în cadrul reuniunii oficialii au pledat pentru avansarea relaţiilor comercial-economice, prin deschiderea pieţei SUA pentru produsele moldoveneşti şi atragerea investiţiilor americane în economia naţională, precum şi pentru cooperarea în sfera energetică, în special în diversificarea surselor de energie, sporirea eficienţei energetice şi dezvoltarea energiei regenerabile.

Totodată, oficialii au apreciat progresele înregistrate de către Republica Moldova în reformarea justiţiei şi rezultatele obţinute în lupta împotriva corupţiei, în acest context, partea moldovenească fiind asigurată şi în continuare de suportul partenerilor americani.

Un alt subiect important pe agenda discuţiilor a fost cooperarea în domeniul de securitate şi de apărare, în care SUA sînt dispuse să ofere sprijin şi asistenţă pentru consolidarea capacităţilor instituţionale.

La finalul reuniunii, viceministrul Valeriu Chiveri a menţionat că Republica Moldova este un partener de încredere, iar autorităţile de la Chişinău contează, în continuare, pe sprijinul oferit de SUA în modernizarea ţării şi edificarea statului de drept.

Tot miercuri, Eric Rubin a avut o întrevedere cu premierul Iurie Leancă. Premierul a menţionat că Guvernul va continua cursul reformelor, în special în domeniul justiţiei şi luptei cu corupţia, integrarea europeană, precum şi amplificarea relaţiilor comercial-economice cu partenerii Republicii Moldova.

În context, Iurie Leancă a precizat că ţara noastră este interesată de extinderea sprijinului financiar al SUA în diverse domenii, în special în cadrul Programului "Compact" al Fondului Provocările Mileniului, finanţat de Guvernul SUA, menţionînd că acest proiect este unul de succes, care a demonstrat rezultate remarcabile în dezvoltarea infrastructurii şi capacităţilor instituţionale în domenii de importanţă majoră pentru ţara noastră.

La rîndul său, oficialul american a reiterat disponibilitatea SUA de a acorda sprijin Republicii Moldova pentru consolidarea statului de drept, promovarea reformelor şi dezvoltarea economică. Eric Rubin efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova. Programul vizitei include participarea sa la prima adunare a liderilor Dialogului strategic SUA-Moldova, consultaţii bilaterale şi întîlniri în calitate de reprezentant al Statelor Unite la negocierile în formatul "5+2" privind reglementarea problemei transnistrene.

Dialogul strategic a fost lansat în luna martie 2014, cu prilejul vizitei prim-ministrului Iurie Leancă la Washington, şi serveşte drept o platformă multidimensională pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale moldo-americane.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?