X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Corman: Modificarea Constituției va fi sarcina viitorului parlament (VIDEO)

8 sep. 2014,, 12:30   Politică
5090 2
Foto: noi.md
Constituția Republicii Moldova trebuie adaptată la realitățile politice actuale, în special partea ce vizează procedura de alegere a șefului statului. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful statului Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, premierul Iurie Leancă și președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, astăzi, în cadrul conferinței internaționale dedicate celei de-a 20-a aniversări a Constituției Republicii Moldova, informează NOI.md.

Potrivit lui Corman, mecanismul actual de alegere a șefului statului s-a dovedit a fi ineficient, fiind generatorul a trei crize politice. „Odată cu trecerea timpului, lucrurile evoluează, realitățile politice se schimbă. Această prevedere a Constituției a rămas nemodificată. O sarcină importantă a parlamentului următor va fi rezolvarea acestei probleme și operarea unor modificări”, a menționat Corman în cadrul conferinței.

Poziția exprimată de șeful legislativului a fost susținută și de președintele CC, Alexandru Tănase, care a precizat că finalizarea reformei constituționale, demarată încă în anul 2000, trebuie să fie o prioritate a viitorului parlament.

„Constituția a parcurs o cale lungă, complicată și a venit să ne ofere o ordine constituțională, în conformitate cu prevederile Declarației de Independență. Procedura de alegere a șefului statului rămîne a fi imperfectă. Articolul 78 nu a fost revizuit. Există riscul să avem același blocaje politice la nesfîrșit”, a declarat Tănase.

La rîndul său, premierul Iurie Leancă a atenționat asupra tentativelor de folosire a legii supreme a statului în interese politice sau de grup, precizînd că asemenea situații trebuie prevenite pe viitor.

La evenimentul dedicat aniversării a 20-a a adoptării Constituției Republicii Moldova a participat și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care a subliniat importanța asigurării independenței Curții Constituționale și neamestecul forțelor politice în actul justiției.

Conferința internațională „Rolul justiției constituționale în protecția valorilor statului de drept” se desfășoară în perioada 8-9 septembrie. La eveniment participă delegații ale curților constituționale din Armenia, Austria, Belarus, Bulgaria, Cehia, Polonia, Rusia, Lituania, România, Rusia, Azerbaidjan și alte state.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?