Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Jihadiștii cu pașapoarte europene sînt o consecință a „primăverii arabe”

4 sep. 2014,, 00:25   Externe
3516 0
Foto : ruvr.ru
Occidentul începe să înțeleagă amploarea amenințării care pornește de la organizațiile islamiste, care au devenit o forță puternică pe valul seriei de lovituri de stat inspirate de ele, cunoscute sub denumirea comună de „primăvara arabă”.

Se simte că liderii occidentali nu au așteptat o asemenea evoluție a evenimentelor, cu toate că de la bun început mulți experți au avertizat cu ce se pot încheia jocurile cu masele revoluționare, a căror conștiință este departe de idealurile democrației americane.

Unul din cei, care au pus armele în mîinile islamiștilor a fost premierul britanic David Cameron, care recent a declarat cu îngrijorare că combatanții grupării sunnite radicale Statul Islamic reprezintă cel mai serios pericol pentru securitatea Marii Britanii. El a adăugat că potrivit estimărilor serviciilor de informații britanice, aproximativ 500 de cetățeni britanici luptă în rîndurile islamiștilor în Siria și Irak. Anterior, ministrul britanic de Interne, Thereza May a ridicat nivelul de alertă cu privire la amenințarea teroristă de la „semnificativ” la „serios”. După cum se menționează, cauza au fost recentele evenimente din Irak și Siria.

Nu numai David Cameron este neliniștit. Pe cealaltă parte a Oceanului Atlantic, președintele Barack Obama de mult timp nu este capabil să propună lumii o ieșire din impasul în care au ajuns Africa de Nord și Orientul Mijlociu, din cauza îngîmfării SUA. Iată opinia politologului Vladimir Evseev.

„Cred că istoria apariției în rîndul opoziției siriene inclusiv a Statului islamic, a mercenarilor occidentali a fost în parte inițiată de americani, care doreau să controleze situația din interior. Americanii nu pot înțelege că nu există islamiștii care pot fi controlați total”.

Experții s-au referit în repetate rînduri la amenințarea „exportului” terorismului din țările Orientului Mijlociu, unde de partea combatanților luptă mulți musulmani, care au pașapoarte britanice. Asemenea britanici revin periodic în țară și recrutează noi combatanți. Autoritățile recunosc că în rîndurile combatanților din „punctele fierbinți” se află și 500 de britanici. O mare parte din ei luptă în Irak și Siria. Drept contramăsură, poliția va primi dreptul de a confisca pașapoartele cetățenilor britanici suspectați de terorism și de a le interzice temporar intrarea în țară. Însă, chiar și un asemenea pas destul de indecis este făcut de Londra cu mare greutate, deoarece o serie de parlamentari se declară împotriva unor noi inițiative ale Guvernului, considerîndu-le o încălcare a legislației internaționale.

Însă, principala problemă rămîne prevenirea radicalizării musulmanilor europeni. Întrebarea de ce ei completează rîndurile jihadiștilor, rămîne deocamdată deschisă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?