X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Astăzi, 3 septembrie, îşi sărbătoreşte ziua de naştere ilustrul scriitor moldovean, Ion Druţă, care a împlinit vîrsta de 86 de ani ©

3 sep. 2014,, 15:01   Societate
4576 1
Foto : noi.md
По случаю Cu acest prilej, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat personal pe Ion Druţă. Liderul socialiştilor, aflat cu o vizită de lucru la Moscova, l-a vizitat pe scriitorul şi dramaturgul moldovean, Ion Druţă, care deja de mai mulţi ani trăieşte la Moscova.

“Să ne bucurăm că cel mai important scriitor moldovean al secolului XX este încă alături de noi. Să-i mulţumim pentru căldura şi talentul inegalabil cu care a descris viaţa şi sentimentele poporului nostru.

Sănătate, Maestre! Îţi dorim pace sufletească şi rezistenţă trupească sub povara anilor.

În toamna vieţii, să-ţi cadă la picioare frunze de dor şi să-ţi aline spiritul gîndul la o Moldovă de viitor, trainică şi frumoasă, aşa cum ai mai cunoscut-o cîndva, în cele mai bune clipe ale dumitale” l-a felicitate pe scriitor liderul PSRM.

Totodată, Igor Dodon a declarat că 1000 exemplare ale cărţii“Singurătatea Duhului”" vor fi distribuite absolut gratis în şcolile Moldovei, în cadrul campaniei „Iubesc Moldova”.

Notă:

Ion Druţă s-a născut la 2 septembrie, 1928, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. În anul 1946 absolveşte Şcoala de silvicultură, iar în anul 1957 – cursurile superioare de literatură de pe lîngă Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova. Debutează în anul 1953 cu o culegere de povestiri întitulată „La noi în sat”. În anul 1987, adunarea generală a scriitorilor moldoveneşti îl alege pe Ion Druţă în calitate de preşedinte de onoare a Uniunii Scriitorilor. Scriitorul este autorul a mai multe piese („Casa Mare”, „Păsările tinereţii noastre”, „Sfînta sfintelor” etc.), care au fost montate la Chişinău, Moscova, în Ţările Baltice, în mai multe oraşe ale fostei URSS, precum şi peste hotare.

În anul 1967, Ion Druţă a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM, iar în anul 2008, declarat şi Anul lui Ion Druţă, cu ocazia jubileului de 80 de ani, „pentru o contribuţie exclusivă la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale”, cu Premiul de Stat al Republicii Moldova. În anul 1992, ilustrul scriitor este ales membru de onoare al Academiei Române. În acelaşi an devine membru cu drepturi depline al Academiei de Ştiinţă din Moldova, iar în anul 1990 intră în topul celor mai mari zece scriitori din lume. Din anul 1969 trăieşte la Moscova.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?