Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Guvernul discută condiţiile de acordare a creditelor vinificatorilor

29 aug. 2014,, 17:30   Economie
3241 0
Foto: noi.md
Guvernul elaborează în detalii varianta de acordare vinificatorilor a creditelor cu scopul de procurare a strugurilor de la fermieri.

Surse din cadrul unei companii vinicole au relatat agenţiei "Infotag" că vineri, la o întrevedere cu reprezentanţii ramurii, prim-ministrul Iurie Leancă a spus că este gata să asculte cele mai acute probleme în ajunul colectării strugurilor din recolta nouă.

"În special trebuie discutată activitatea fabricilor în vederea achiziţionării strugurilor de la producători. Facem tot posibilul pentru a nu apărea probleme în activitatea noastră. Trebuie elaborate şi identificate cele mai bune soluţii, atît pentru vinificatori şi viticultori, cît şi pentru stat", a spus viceministrul Finanţelor, Maria Carauş, adresîndu-se participanţilor la întrevedere, la care a fost prezent şi ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Interlocutorul agenţiei a menţionat că la şedinţă a fost enunţată o recomandare, care constă în a prelucra întreaga recoltă de struguri din 2014 şi de a fi direcţionată o parte din vinurile noi pentru fabricarea distilatului.

"S-a vorbit şi despre faptul că în situaţia dată, cînd la mulţi vinificatori capacităţile sînt pline cu vinurile din recoltele anilor trecuţi, vinurile de anul acesta să fie trimise pentru distilare în alcooli", a declarat managerul companiei.

Reprezentanţii ramurii au obţinut aprobarea Ministerului Finanţelor pentru a nu se aplica accize la transportarea internă a produselor vitivinicole de la un producător la altul. Viceministrul Finanţelor a promis că proiectul de lege în acest sens în viitorul apropiat va fi examinat de Guvern.

În ceea ce priveşte creditul pentru vinificatori, destinat pentru cumpărarea strugurilor, este vorba de aproximativ 12 milioane de euro. Participanţii la reuniune au consimţit că, în curînd cele două ministere – al Finanţelor şi al Agriculturii – vor elabora şi vor propune Guvernului un mecanism de utilizare a acestor resurse, precum şi condiţiile pentru primirea acestora de către vinificatori.

Şeful Guvernului a cerut Ministerului Finanţelor să examineze subiectul datoriile pe impozite care s-au acumulat faţă de viticultori şi vinificatori, pentru a le îngheţa penalităţile.

Premierul a ordonat Ministerului Finanţelor, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să continue negocierile cu Banca Europeană de Investiţii privind împrumuturile preferenţiale pentru întreprinderile din vinificaţie, în vederea modernizării, fabricării produselor de calitate şi asimilarea noilor pieţe.

Vinificatorii şi viticultorii au primit un sprijin verbal din partea Guvernului în vederea ridicării restricţiilor cu privire la implicarea elevilor de liceu şi studenţilor la culegerea strugurilor.

"Sîntem dispuşi să plătim bani buni pentru recoltarea strugurilor, elevii şi studenţii vor să facă bani, dar problema constă în instrucţiunile care interzic implicarea lor la sezonul de recoltare", a declarat managerul companiei vinicole.

Fiind întrebat dacă s-a discutat subiectul ridicării embargoului impus de către Rusia în septembrie 2013 la importurile de producţie vinicolă, managerul a menţionat cu regret că situaţia rămîne neschimbată.

"La 1 septembrie va intra în vigoare regimul de aplicare a taxelor în comerţul pe piaţa rusă şi mulţi dintre noi sînt dispuşi să comercializeze în acest regim, dar deocamdată eliminarea restricţiilor la importurile de vinuri moldoveneşti în Rusia nu se discută", a spus managerul.

Înainte de primul embargo al Rusiei la importurile de producţie vinicolă moldovenească în martie 2006, Republica Moldova exporta pe piaţa rusă 80% din vinuri. Conform rezultatelor anului 2013, această cifră a scăzut la 28%, iar la băuturile alcoolice tari – divinuri, vermut, lichioruri şi votcă – pînă la 22%. Pînă în 2014, Rusiei îi reveneau 33% din totalul exporturilor moldoveneşti.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?