Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ucraina: Merkel și Obama amenință Moscova cu "consecințe"

29 aug. 2014,, 08:30   Externe
4354 3
Foto : agerpres.ro
Cancelarul german Angela Merkel și președintele american Barack Obama au convenit, într-o convorbire telefonică joi seară, că acțiunile Rusiei în Ucraina "nu pot rămîne fără consecințe", a anunțat Berlinul, informează AFP și DPA.

"Ei s-au declarat îngrijorați de numeroasele informații cu privire la sosirea de noi soldați ruși și material militar rus" în estul Ucrainei, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvînt al guvernului german Steffen Seibert.

"Cancelarul și președintele au fost de acord că un astfel de comportament nu poate rămîne fără consecințe", a adăugat el.

Dna Merkel "i-a confirmat" președintelui Obama că situația din Ucraina va fi pe ordinea de zi a Consiliului European de sîmbătă la Bruxelles, potrivit purtătorului ei de cuvînt. Joi după-amiază, ea a anunțat că cei 28 vor discuta posibile "noi sancțiuni" împotriva Moscovei.

Președintele Barack Obama a apreciat, joi seară, într-o conferință de presă la Casa Albă, că "întreaga lume poate vedea că forțele ruse se află în Ucraina", dar a exclus orice recurgere la forță "pentru rezolvarea problemei ucrainene".

Joi la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată de occidentali, cu Statele Unite în frunte, care au denunțat implicarea directă a forțelor ruse alături de separatiști în estul Ucrainei.

Ambasadoarea Statelor Unite la Națiunile Unite, Samantha Power, a declarat că Rusia trebuie să înceteze "minciunile" și operațiunile de alimentare a conflictului din Ucraina.

La rîndul său, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite că trimit în Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraineană "bombardează civili".

Adresîndu-se Consiliului, Jeffrey Feltman, subsecretar general ONU pentru afacerile politice, a declarat că dacă se confirmă, prezența trupelor ruse în Ucraina este "o contravenție directă a dreptului internațional și Cartei Națiunilor Unite", adaugă DPA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?