Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Dolganiuc: Primul Parlament este blamat de actualul legislativ

27 aug. 2014,, 10:30   Politică
8630 11
Foto : rferl.org
Republica Moldova a parcurs o cale lungă și anevoioasă pînă la obținerea independenței, iar votarea Declarației propriu-zise nu a fost decît cireașa de pe tort. Opinia aparține analistului politic Valentin Dolganiuc, deputat în primul parlament al țării, și a fost exprimată pentru NOI.md.

Potrivit fostului deputat, tezele care se conțin în Declarația de Independență sînt extrem de prețioase pentru poporul nostru și pot servi ca bază pentru instituirea unei idei naționale.

„Noi nu avem de ce să ne gîndim la o idee națională, noi avem această idee națională, dar trebuie să revenim la ea. Tezele care se regăsesc în Declarație nu sînt sterile, acestea spun totul despre istoria țării noastre, cine sîntem și de unde venim. Primul parlament este blamat de majoritatea deputaților din actualul parlament, indiferent că sînt comuniști, socialiști sau reprezentanți ai Coaliției”, a precizat Dolganiuc.

În opinia fostului deputat, spre deosebire de legislatorii primului parlament, clasa politică actuală guvernează țara după bunul plac și în detrimentul cetățeanului. Mai mult, Dolganiuc consideră că toți politicienii și-au pierdut credibilitatea și doar persoane noi sînt capabile să aducă o schimbare calitativă.

„Primul parlament a fost unul al moralității și verticalității, actualul este unul al tîlharilor, raiderilor, păpușarilor, contrabandiștilor. Primul parlament nu se gîndea cum să fure. Aceste lucruri erau imposibile la acea vreme. În Moldova nu mai există valori. Valoare acum însemnă să poți pune mîna pe o bancă, să poți mitui și să faci contrabandă. Valori ca patriotismul și naționalismul nu mai există. Succesorii noștri încearcă să întoarcă roata istoriei într-o altă direcție. Speranța mea este doar în UE”, a menționat Dolganiuc.

Precizăm că Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată pe 27 august 1991 cu votul a 278 de deputaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?