Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Memorialul Gloriei Militare din Cocieri a fost restaurat

25 aug. 2014,, 13:18   Societate
4176 0
Foto: vzglead.md
În comuna Cocieri din raionul Dubăsari, pe 23 august, a fost inaugurat Memorialul Gloriei Militare, restaurat cu suportul Guvernului orașului Sankt Petersburg, administrației regiunii Tomsk, organizației „Vece” și autorităților locale. Ceremonia oficială a fost prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la încheierea operațiunii Iași-Chișinău și eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă.

La ceremonie au participat ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin, viceguvernatorul regiunii Tomsk, Vladimir Jidkih, șeful Comitetului Guvernului or. Sankt Petersburg pentru relații cu CSI, Evghenii Kassiura, reprezentanți ai organelor puterii din Moldova, președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, reprezentanți ai societății civile.

Președintele organizației „Vece”, Nicolai Guțul, a menționat aportul personal al viceguvernatorului or. Sankt Petersburg, Marat Oganesean, care este originar din Chișinău. Guvernul or. Sankt Petersburg a alocat pentru realizarea acestui proiect circa un milion de ruble.

La reconstrucția memorialului a contribuit și administrația raionului Dubăsari. „În raionul nostru nu există familie care să nu fi pierdut pe cineva dintre apropiați în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Dacă nu era acea Victorie, nu eram nici noi, nici Europa”, a declarat președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi.

Potrivit primarului comunei Cocieri, Ion Mițcul, o parte din banii pentru reconstrucția memorialului a fost oferită de localnici. „Pînă acum au fost identificate numele a doar 29 de soldați sovietici care au luptat în apropiere de Cocieri în anul 1941. 180 de originari din Cocieri, mobilizați în Armata Roșie după eliberarea Moldovei, au murit cu moarte de erou, eliberînd țările europene”, a menționat oficialul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?