Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Judecători şi bănci din Moldova au ajutat ca miliarde de dolari SUA să fie scoşi din Rusia

25 aug. 2014,, 11:29   Economie
4889 2
Foto: datos-bo.com
Proiectul mixt al ziarului "Новая Газета" (Rusia) şi Organizaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor de Investigaţie a depistat o schemă de spălare a banilor.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează un articol publicat în numărul de vineri al ziarului, în urma investigaţiei a fost descoperită cea mai mare operaţiune de spălare a veniturilor criminale din istoria CSI, înregistrată de organele de drept din Moldova, Rusia şi Ţările Baltice. Operaţiunea a fost denumită "landromat".

"Landromatul" a funcţionat pe parcursul ultimilor patru ani şi le permitea escrocilor care aplicau aceeaşi schemă de spălat bani în proporţii industriale, care depăşesc produsul intern brut al multor ţări", anunţă publicaţia.

În schemă erau implicate zeci de bănci din Rusia, dar şi bănci din Moldova şi Letonia, judecători şi executori judecătoreşti moldoveni, directori nominali săraci din sate ucrainene, dar şi administratori nominali de pe insulele minuscule ale bazinului Caraibelor. Operaţiunea se realiza pe teritoriul mai multor ţări, dar singura păgubită, susţine "Новая Газета", poate fi considerată Rusia: "Banii extraşi în sectorul financiar subteran, judecînd după toate probabilitățile, aveau origine rusă, de pe aceştia nu s-au plătit impozite, iar cea mai mare parte din ei este puţin probabil să se întoarcă vreodată înapoi".

"În doar cîţiva ani, circa 20 de miliarde de dolari SUA au fost scoşi din Rusia prin "landromat". Cam tot atît Guvernul Rusiei planifică să cheltuiască pentru dezvoltarea Crimeii", constată reporterii care au participat la investigaţie.

Gazeta mai informează că investigaţia a început după ce colegii moldoveni din Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor de Investigaţie au atras atenţia la ordinele judecătoreşti neobişnuite pe care le primesc judecătorii din regiunile Moldovei. "Aceste ordine obligau firme din Rusia să plătească sume enorme (care se ridicau la $800 milioane) unor firme off shore", scrie publicaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?