X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Crearea Depozitarului Naţional pe lîngă Ministerul Justiţiei poate duce la consecinţe neaşteptate

12 aug. 2014,, 11:30   Economie
3761 0
Foto: capital.market.md
Crearea Depozitarului Naţional pe lîngă Ministerul Justiţiei generează multe întrebări şi poate duce la consecinţe neaşteptate, consideră vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) Iurie Filip.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus luni, într-o conferinţă de presă, că "CNPF este într-o situaţie delicată, cînd amendamentele la Legea privind piaţa de capital, adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii, au devenit o surpriză pentru participanţii pieţei".

"Legea presupune crearea a două depozitare centrale: pe lîngă Banca Naţională (BNM) şi pe lîngă Ministerul Justiţiei. Cu tot respectul pentru Guvern, acesta este primul caz în practica internaţională cînd Ministerul Justiţiei va deveni participant al pieţei de capital. Nu este clar cum va fi organizată activitatea pieţei", s-a arătat nedumerit Filip.

Potrivit acestuia, "urmează un dialog foarte intens şi complex, cu scopul de a înţelege cum va lucra piaţa".

"Modificările adoptate vizează activitatea întregii pieţe a capitalului. Ministerului Justiţiei îi revin toate societăţile importante, cum ar fi companiile de asigurări, fondurile de investiţii, mari companii pe acţiuni, cu excepţia băncilor, care vor fi deservite de depozitarul de la BNM. Aici riscurile sînt mari, pentru că, în cazul în care nu va fi clar ce s-a dorit prin adoptarea acestei legi, odată cu intrarea ei în vigoare vor înceta toate operaţiunile pe piaţa valorilor mobiliare cu acţiuni ale acestor emitenţi", admite vicepreşedintele CNPF.

Filip consideră că documentul nu este finalizat.

"În lege nu a fost schimbat conceptul de depozitar naţional, care presupune nu numai existenţa registrului, adică a statisticii privind libera circulaţie a valorilor mobiliare de la un proprietar la altul, dar şi asigurarea compensării şi decontării tranzacţiilor – transferul de bani şi acţiuni de la un client la altul. Oare autorii ştiu că depozitarele îşi vor asuma nu doar operaţiunile contabile de schimbare a proprietarului, dar şi de compensare şi decontare a operaţiunilor şi interacţiunilor cu bursele", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?