X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lițcai: În Ucraina un semistat luptă cu statul

30 iul. 2014,, 12:15   Societate
3827 2
Foto: omg.md
„În Ucraina un semistat luptă împotriva unui stat”, astfel a caracterizat acţiunile militare din Ucraina fostul ministru de externe al autoproclamatei RMN, Valeri Liţkai, într-un interviu acordat revistei ruse "Vlasti".

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus că situaţia din estul Ucrainei coincide cu situaţia din Transnistria din 1992, „atît de mult, încît sînt practic identice”.

"Nu mi se pare că la estul Ucrainei are loc o răsculare. Uite în Transnistria la începutul anilor '90 s-au răsculat toţi, iar acolo sînt trupe de rebeli şi nu este clar în ce măsură sînt susţinuţi de populaţie. Desigur, mi-aş dori să spun că întreg poporul s-a răsculat, dar nu este aşa. În stradă au ieşit zeci de mii de oameni. Zeci şi sute, dar nu toţi. Dar la estul Ucrainei nu se vede nici majoritatea populaţiei. Se văd doar trupe", consideră Liţkai, menţionînd că conflictul din Transnistria a fost oprit de armata a 14-a a Rusiei, dislocată în regiune.

"În estul Ucrainei nu există o armată a 14-a – ea se află pe teritoriul altei ţări, iar conducerea politică a Rusiei deocamdată nu face nicio aluzie la o posibilă operaţiune de pacificare", a remarcat expertul.

El este convins că Ucraina a depășit limita, „pe cînd se putea spune: gata, ne-am împăcat”.

"Cu ce se poate termina? Poate Ucraina să-i «distrugă»? Poate. Serbia a fost. Ce înseamnă «să distrugă»? Înseamnă aplicarea pe larg a forţelor armate şi un război în toată puterea cuvîntului. În consecință, s-a vărsat mult sînge", a menționat Liţkai.

El a calificat acţiunile militare din Transnistria din anii 1991-1992 drept „un război de intensitate medie”.

"În jur de un an se trăgeau focuri de armă, apoi a avut loc un salt spre un război adevărat – de nimicire. A fost într-atît de groaznic, încît peste trei zile nimeni de pe ambele baricade nu mai dorea să lupte. Ne-am oprit la marginea prăpastiei. Ucrainenii se apropie acum de această etapă: sau vor lupta în continuare, sau se vor opri. Dacă se vor opri, ceea ce le doresc din tot sufletul, vor începe negocieri politice, ca şi la noi. Republica Populară Lugansk şi Republica Populară Doneţk vor fi autoproclamate, dar de jure vor intra în componenţa Ucrainei", a presupus fostul ministru al Afacerilor Externe din Transnistria.

El consideră că pentru Rusia "este dezavantajoasă aderarea regiunilor estice ale Ucrainei la Rusia".

"Pentru aceasta să plăteşti cu război, cu sancţiuni? Pentru ce? Dacă mîine la estul Ucrainei s-ar descoperi zăcăminte de petrol şi diamante, mă tem că regiunea ar fi luată cu forţa, dar aşa...", a spus diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?