X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert: Memorandumurile semnate de Moscova şi Tiraspol au caracter propagandistic

7 iul. 2014,, 12:45   Societate
4583 3
Foto: tiras.ru
Președintele filialei din Odesa a Institutului Naţional de Studii Strategice al Ucrainei, expertul independent Artiom Filipenko, consideră că cele şapte memorandumuri semnate de Moscova şi Tiraspol, cu privire la cooperarea interdepartamentală "în mare parte are caracter propagandistic". Această opinie a fost exprimată de expert pentru "Infotag".

Potrivit lui, prin semnarea documentului "Moscova, în persoana lui Dmitri Rogozin, a considerat de cuviinţă să declare, pe fundalul crizei din Ucraina, precum şi al semnării de către Ucraina şi Moldova a Acordului de asociere cu UE, că "Rusia nu-i trădează pe ai săi".

"Totodată, liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, tinde să compenseze înrăutăţirea situaţiei economice din Transnistria (cauza căreia în mare parte este politica conducerii de la Tiraspol) cu succese din politica externă", a menţionat analistul.

În opinia expertului, "dacă Rusia ar fi dorit să transforme Transnistria într-o vitrină (în faţa UE - "I"), ar fi făcut-o demult".

"Deocamdată, dacă este să judecăm după calitatea drumurilor, nivelul de viaţă şi alţi indici, Transnistria este departe de statutul de «vitrină». Rusia şi aşa oferă regiunii un mare «peşte» sub formă de livrări gratuite de gaze şi ajutor financiar. Şi acest «peşte» conducerea transnistreană, ca şi pe timpul lui Igor Smirnov, la fel şi acum, îl consumă cu succes. Totodată, cele mai bune bucăţi revin conducerii, iar resturile – cetăţenilor. În ideal pentru Transnistria «undiţă» ar putea deveni liberalizarea economiei, reducerea poverii fiscale, stimularea antreprenoriatului şi ocuparea populaţiei, diversificarea economiei, în particular, apariţia ramurilor şi direcţiilor noi. Dar nimic nu se întîmplă", a constat Filipenko.

Expertul a mai opinat că "sistemul economic şi politic al Transnistriei, în esenţă, a rămas acelaşi, ca şi în majoritatea statelor postsovietice se atestă "o pseudoeconomie de piaţă cu dominarea birocraţiei corupte".

Comentînd propunerea liderului Transnistriei, Şevciuk, despre "un divorţ civilizat" între Transnistria şi Moldova, analistul ucrainean a presupus că "atît timp cît problema Ucrainei nu a fost soluţionată, Rusia nu se va grăbi să recunoască Transnistria".

"Conducerea Transnistriei nu este un subiect independent, şi pe deplin este dependentă de ce va spune Moscova. Recunoaşterea Transnistriei, în prezent, nu este un subiect actual. Kremlinul păstrează acest avantaj pînă în ultimul moment. Deocamdată are destule pîrghii pentru a influenţa Moldova – de la război comercial pînă la susţinerea forţelor antieuropene din interiorul republicii", a spus Filipenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?