Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Concepția de reformare a procuraturii, aprobată de Parlament

3 iul. 2014,, 14:15   Societate
2830 2
Foto: gagauzinfo.md
După cîteva amînări și neînțelegeri între deputați, proiectul de hotărîre cu privire la aprobarea Concepției de reformare a procuraturii a fost adoptat astăzi în prima lectură de legislativ.

Potrivit autorilor inițiativei, scopul proiectului este de a garanta independența procurorilor și a consolida încrederea societății în actul justiției. Reforma prevede proceduri mai riguroase de selecție și numire în funcție a procurorilor, majorarea de trei ori a salariilor procurorilor, precum și desființarea procuraturilor de specialitate.

Documentul mai prevede numirea în funcție a procurorului general de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pe un mandat de șapte ani. Odată cu implementarea proiectului, urmează a fi schimbată și modalitatea de finanțare a procuraturilor, astfel încît să fie asigurată autonomia financiară a acestor instituții. Deputații își mai propun să reducă controlul ierarhic superior existent în cadrul acestor structuri.

Potrivit deputatului Sergiu Sîrbu, concepția de reformare a procuraturii trebuie adoptată cît mai curînd, pentru ca deputații să purceadă ulterior la modificarea Constituției și a altor acte normative vizate în proiect.

„Reforma procuraturii este imperios necesară. Grupul de lucru a muncit aproape un an la acest proiect. Moldova are nevoie să se debaraseze de modelele vechi, ineficiente”, a declarat democratul Sergiu Sîrbu.

În cele din urmă, proiectul privind aprobarea concepției de reformare a procuraturii a fost adoptat cu majoritate de voturi, în prima lectură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?