X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

A decedat Fiodor Angheli

30 iun. 2014,, 12:45   Societate
4246 0
Foto: ava.md
Renumitul scriitor găgăuz, doctor în filologie, jurnalist, traducător, poet, persoană publică şi de stat, Fiodor Angheli, a decedat la vîrsta de 79 de ani, relatează NOI.md cu referire la site-ului mişcării „Edinaia Gagauzia”. El va fi condus pe ultimul drum miercuri, 2 iulie, la Chişinău.

Fiodor Angheli s-a născut pe 24 octombrie 1935, în satul Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga. A absolvit Institutul Țărilor Asiei şi Africii al Universităţii de Stat din Moscova. Apoi a făcut aspirantura şi a absolvit Şcoala Superioară de Partid.

El a fost corespondent al Companiei „Gosteleradio SSSR” şi al altor organe de presă, a activat în CC al Partidului Comunist din Moldova. În perioada 1998-2001 a ocupat funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Turcia, Egipt şi Kuwait. Este autorul unor lucrări ştiinţifice privind politica externă şi relaţiile interetnice.

În anul 2002 a fost editată monografia semnată de el „Pagini din istoria Imperiului Otoman”. În 2005 a fost publicată o nouă monografie a lui – „Turcia republicană. Suleiman Demirel”. În 2006 a văzut lumina tiparului o altă lucrare a autorului – „Autonomia găgăuză. Oameni şi fapte”. Fiodor Angheli a tradus şi editat în limba rusă poveştile lui A. Puşkin. Mai mult, el este autorul a 16 volume, al cîtorva dicţionare, printre care şi unul româno-găgăuz.

Fiodor Angheli a fost deputat în parlamentului moldovean, unul dintre autorii Constituţiei şi un adept activ al creării autonomiei găgăuze. A fost decorat cu „Ordinul Republicii” şi „Ordinul de Onoare”.

Cunoscutul scriitor, poet şi publicist Boris Marian a relatat pentru NOI.md că vestea despre moartea prietenului l-a luat prin surprindere.

„Eu îl consideram veşnic, într-atît era de plin de noi planuri, în timp ce era ocupat de realizarea proiectelor anterioare. Mă uimea capacitatea lui nebună de lucru, viziunea largă şi talentele lui. Este foarte greu să apreciez ce a făcut acest om pentru Găgăuzia şi Moldova. El i-a tradus în limba găgăuză pe clasicii Puşkin şi Eminescu. El era o adevărată punte dintre Găgăuzia şi Turcia. Noi am suferit o pierdere nu doar a unui om de stat şi de ştiinţă, scriitor, publicist, a unui om minunat. A plecat din viaţă, nu mi-e frică de comparaţie, un Lomonosov al Găgăuziei şi Moldovei”, a accentuat Marian.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?