Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Chişinău au fost comemorate victimele primului val de represiuni staliniste (FOTO)

13 iun. 2014,, 15:17   Societate
3882 6
Foto: eugentomac.ro
Victimele primului val de deportări staliniste au fost comemorate astăzi, 13 iunie, la Chişinău. La ceremonia de pomenire au participat primele persoane din stat, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, precum şi rudele celor deportaţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", preşedintele Nicolae Timofti, spicherul Igor Corman şi premierul Iurie Leancă au depus flori la Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist din scuarul Gării Feroviare şi au comemorat printr-un minut de reculegere memoria celor decedaţi.

Corman a numit deportările din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 "o filă neagră în istoria Moldovei".

"Au fost urcaţi în vagoanele morţii zeci de mii de oameni, printre care copii, femei şi au fost transportaţi în condiţii îngrozitoare, inumane. Astăzi sîntem aici pentru a aduce un omagiu victimelor acelor vremuri groaznice, celor care nu mai sînt în viaţă, celor care au trecut prin calvarul acestor deportări staliniste", a menţionat spicherul.

Corman a condamnat deportările comuniste, îndemnîndu-i pe cetăţeni să nu dea uitării aceste evenimente.

"Nu avem dreptul să uităm ce s-a întîmplat cîndva, să ştim să preţuim ceea ce avem astăzi, să ştim care este deosebirea dintre dictatură şi democraţie, să înţelegem şi să consolidăm valorile umane. Aceasta este lecţia principală pe care ar trebui să o învăţăm cu toţii", a spus el.

Cu prilejul celor 73 de ani de la deportări deputaţii au anulat şedinţa în plen de astăzi a Parlamentului. În aprilie-mai aleşii poporului şi-au organizat o vacanţă de trei săptămîni cu ocazia sărbătorilor pascale şi a celor din luna mai.

Primul val de deportări a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, cînd în Siberia şi Kazahstan au fost deportaţi din Basarabia acaparată de URSS peste 20 de mii de oameni. Evenimente asemănătoare au avut loc şi în iulie 1949, şi în aprilie 1951. De pe teritoriul Moldovei, atunci au fost deportaţi în total circa 58 de mii de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?