Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministrul rus al Dezvoltării Economice: Nici embargo, nici război comercial cu Moldova nu vor fi (VIDEO)

13 iun. 2014,, 09:00   Economie
15123 14
Foto: noi.md
Săptămîna aceasta, la Chişinău au avut loc consultări moldo-ruse a experţilor în ajunul semnării de către Moldova a Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb cu UE. Aceasta este a doua reuniune a specialiştilor din cele două ţări. Prina a avut loc la Moscova, la sfîrşitul lunii aprilie. Din păcate, deocamdată, părţile au ajuns la un singur compromis - negocierile trebuie continuate. Despre poziţia Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei la aceste negocieri i-a relatat într-un interviu pentru Irina Astahova directorul Departamentului cooperării cu organele Uniunii Vamale şi cooperării economice cu ţările CSI din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice al FR, Aleksandr Ţîbulski.


- Aleksandr Vitalievici, ce subiecte au fost discutate în cadrul consultărilor ce au avut loc săptămîna aceasta?

- Consultările au fost dedicate, în esenţă, unui subiect – semnarea de căre Moldova Acordului de Asociere cu UE, preconizată pentru 28 iunie. Acest subiect se află demult pe agensă, deoarece, potrivit percepţiilor noastre, semnarea unui asemenea document nu poate să nu aibă un impact asupra relaţiilor moldo-ruse.

Nouă deseori ni se spune: ce se poate întîmpla atît de straşnic, doar ponderea Moldovei în volumul total al comerţului Rusiei constituie doar 0,02 la sută – dacă aceasta va dispare, voi nici nu veţi simţi. Cred că, într-adevăr, nu am fi simţit, dacă acest lucru ar fi important doar din punctul de vedere al celor două zecimi de procent. Însă noi înţelegem perfect că este vorba şi despre relaţiile deja stabilite.

Pe parcursul mai multor decenii, noi construim relaţii integraţioniste cu vecinii noştri. Şi , desigur, în aceste caz. UE pentru noi, dacă nu este un adversar, atunci, este, cel puţin, un concurent. În pofida faptului că, în general, noi ne mişcăm spre o singură ţintă, care a fost menţionată în repetate rînduri – spaţiul unic, zona de liber schimb de la Vladivostok pînă la Lisabona – atunci noi mergem încolo din diferite direcţii.

Noi ne construim relaţiile în cadrul CSI, am semnat recent acordul privind crearea zonei de liber schimb, potrivit căruia funcţionează normele unice de reglementare, certificare, administrare vamală. A fost făcută o cale lungă. Şi astăzi, în esenţă, la etapa, cînd am fi trebuit să numărăm rezultatele, unul dintre partenerii noştri, chiar dacă nu e cel mai mare, se întoarce şi spune că vrea să meargă în altă direcţie. Desigur, noi vom coopera şi mai departe, dar noi înţelegem că ar putea exista o anumită reacţie după aceasta, inclusiv şi o oarecare înrăutăţire a relaţiilor noastre economice.

- Ce riscuri văd expreţii ruşi?

- Astăzi, a fost o reuniune mai mult tehnică, am discitat detalii. Noi le-am prezentat partenerilor noştri moldoveni riscurile pe care le vedem. În primul rînd, deschiderea pieţei moldoveneşti pentru produsele europene, dar deja nu în baza preferinţelor comertiale autonome, care mai funcţionează acum, dar în baza unor reguli permanente. În al doilea rînd, trecerea sistemului de reglementare tehnică a Moldovei la regulile UE, ce diferă de normele de reglementare în ţările CSI, iar acum UV. Acum vor fi alte cerinţe faţă de certificarea şi marcarea producţiei. Partenerii moldoveni, deocamdată, se străduiesc să ne convingă că vor putea trăi în două sisteme de coordonate. Acest lucru este imposibil, deoarece în Acordul de Asociere este pus totul strict la punct.

- Dar Rusia tinde, de asemenea, să-şi majoreze volumul comerţului cu UE, să apropie standardele. De ce atunci Moldova este cea care încalcă limitele? În ce constă contradicţia?

- Contradicţia constă în faptul că Rusia, desigur, se mişcă în direcţia apropierii abordărilor cu UE, îânsă ea nu acceptă necondiţionat normele de reglementare şi alte cerinţe ale UE, dar participă la negocieri ca un partener egal. Iar în mare parte, UE acceptă cerinţele Rusiei, dacă doreşte să aibă relaţii cu piaţa rusă. Iar piaţa Rusiei astăzi înseamnă peste 140 mil. de oameni cu o capacitate de plată destul de înaltă. Această piaţă este atractivă pentru toate ţările.

În cadrul CSI, Moldova, de asemenea, este un partener egal. Totodată, la negocierile cu Uniunea Europeană Moldova nu pur şi simplu participă, ci îşi asumă anumite obligaţii, pe care i le dictează UE. Iar mai departe ea va participa la negocierile cu Rusia deja nu independent, dar din partea Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte contradicţiile, atunci la noi există, spre exemplu, cerinţe sanitare sau alte cerinţe faţă de calitatea producţiei. Iar pe unele poziţii, să zicem, la carnea de vită, cerinţele ruseşti sînt cu mult mai dure faţă de cele europene. De exemplu, la conţinutul hormonului creşterii în carnea de vită – normele europene şi cele americane nu îl interzic. Noi considerăm că prezenţa acestuia este inacceptabilă. Însă dacă Moldova adoptă asemenea norme pentu producţia sa, - iar asemenea exemple sînt multe, inclusiv în ceea ce priveşte conţinutul metalelor grele, a subtanţelor chimice – atunci cerinţele faţă de calitatea producţiei vor fi cu mult mai permisive faţă de cele ruseşti.

Deoarece Moldova are semnat un acord de liber schihmb cu CSI, atunci această producţie – cu conţinutul inacceptabil al subtanţelor pentru Rusia - va pătrunde foarte uşor în Rusia prin teritoriul Moldovei. Iar noi nu putem admite acest lucru, deoarece este vorba despre sănătatea populaţiei noastre. Şi acest lucru este absolut justificat.

De aceea, evident, că noi vom înainta alte cerinţe faţă de controlul la frontieră, faţă de administrarea procedurilor vamale şi cu totul alte cerinţe faţă de certificarea producţiei. Acest fapt va crea anumite dificultăţi în activitatea agenţilor economice, deoarece în rezultat va creşte costul şi perioada procedurilor.

Mai departe (despre aceasta s-a vorbit foarte mult pe exemplul altor state), dacă se deschide piaţa moldovenească, atunci ea este invadată foarte simplu cu produse europene. Producţia agricolă acolo este subvenţionată, adică se află în afara concurenţei cu producătorii moldoveni. Şi nu trebuie să uităm de Turcia, cu care, de asemenea, va fi semnat un acord de liber schimb. Mărfurile din ţările europene şi Turcia vor pătrunde liber în Moldova, fără achitarea suplimentară a taxelor vamale.

Şi noi vedem un risc major în acest fapt, în primul rînd, pentru că ele vor înlocui pe piaţă producţia moldovenească, deoarece aceasta va deveni necompetitivă. Şi de aceea, ea va trece în Rusia, dar nu va corespunde standardelor ruseşti de calitate. Totodată, noi astăzi nu putem să prognozăm volumele. E foarte posibil că aceste cantităţi vor ameninţa producătorii ruşi. Noi tot avem piaţa noastră internă, pe care trebuie să o protejăm.

În acet caz, noi putem aplica prevederile anexei a şasea a acordului privind comerţul liber şi să stabilim un regim al naţiunii cele mai favorizate în comerţul cu Moldova. Aceasta înseamnă că ar putea fi introdusă o taxă vamală unică pentru producţia din Moldova, ceea ce va majora costul ei, iar ea va deveni necompetitivă în Rusia. În orice caz, aceată povară va fi suportată de oamenii de afaceri, care vor plăti pentru toate.

- Dvs. vorbiţi despre riscuri. Dar ele pot fi evitate? Există vreo soluţie?

- De aceea noi astăzi examinăm diferite variante de lucru. Noi ne-am înţeles cu partenerii moldoveni să „jucăm cu viziera deschisă” şi să avertizăn onest despre potenţialele riscuri. Aceata nu este o ofensă, ci sînt nişte relaţii civilizate – asemenea celor care se stabilesc cu orice altă ţară din UE. Dacă partenerii noştri ne spun că ei nu mai sînt interesaţi să activeze în cadrul zonei de liber schimb a CSI, atunci noi spunem – e dreptul vostru, Moldova e un stat liber, autosuficient. Însă voi trebuie să fiţi pregătiţi că Rusia va avea faţă de Moldova o atitudine similară celei faţă de Franţa, Polonia, sau alte ţări europene. Acestea-s regulile.

Apropo, aş dori să menţionez că oamenii din Rusia ţin minte foarte bine ce însamnă producţia moldovenească. Ea este cunoscută foarte bine pe piaţa CSI. Cînd plecam în Moldova, i-am sunat mamei din avion. Ea mi-a spus atunci: adă-mi din Moldova ceva, acolo fructele, legumele şi vinurile sînt minunate. Şi, apropo, ajuns aici, mi-am schimbat atitudinea faţă de vinurile moldoveneşti, care au cîştigat în persoana mea un admirator fidel. Eu sînt absolut sigur că perspectiva pentru vinurile moldoveneşti există doar pe piaţa Rusiei şi cea a UV. Eu nu voi crede vreodată că în Lumea Veche vinurile moldoveneşti ar putea deveni un concurent serios – nu pentru că sînt proaste, dar pentru că acolo e o cu totul altă cultură de consum a vinului, obiceiurile, ce s-au format sute de ani.

- În cadrul acestor consultări compromisul nu a mai fost găsit?

- Nu am încercat să ne speriem reciproc cu faptul ce viitor neluminos ne aşteaptă. Noi pur şi simplu am continuat consultările experţilor pe această temă. Am convenit cu partenerii că vom căuta soluţii pentru depăşirea situaţiei create, însă eu nu pot sî nu menţionez că astăzi noi am seiszat unele posibilităţi. Cu toate acestea, am convenit să continuăm, în orice caz, dialogul şi nu vom închide în niciun caz uşile. Deşi nivelul de optimism în această chestiune este diferit. Potrivit percepţiei noastre, Acordul de Asociere împiedică foarte mult partea moldovenească în căutarea compromisului.

- Moldova deja a decis şi, foarte probabil, Acordul cu UE va fi semnat peste două săptămîni. Oamenii de afaceri din Moldova ar trebui să se aştepte la un război comercial cu Rusia?

- Nu este vorba de un război comercial, cel puţin, noi nu examinăm un asemenea scenariu. Însă, precum am menţionat deja, acum este vorba despre un anumit sistem de coordonate în relaţiile noastre. Şi există riscurile, pe care noi deja nu o dată le-am enumerat. Noi le vedem şi ne găndim cum să reacţionăm. Noi înţelegem foarte bine că pentru toate ţările piaţa UV este una foarte atractivă, însă dacă noi vom simţi că importul moldovenesc în Rusia va depăşi limitele de siguranţă, atunci noi vom fi nevoiţi să reacţionăm. Însă nu este vorba de vreun embargo sau vreun război.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?