X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

12 cele mai răspîndite minciuni despre Acordul de asociere cu UE

29 mai. 2014,, 17:22   Societate
9478 33
Foto: obzormd.com
Guvernul a publicat lista celor mai răspîndite informații false despre Acordul de asociere cu UE, ce urmează a fi semnat pe 27 iunie. Informația a fost făcută publica pe pagina informațională despre guvernare europeană a executivului.

1. Fals: Acordul de asociere ne va submina suveranitatea și independența

Adevăr: Republica Moldova, în calitate de țară asociată la Uniunea Europeană, va fi în drept să-şi decidă şi rezolve de sine stătător problemele interne. Acordul de asociere promovează respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului, pentru independența și inviolabilitatea hotarelor lui.

2. Fals: Va trebui să renunţăm la cultura și tradițiile moldovenești

Adevăr: Republica Moldova va continua să-și afirme identitatea culturală, valorile naţionale şi tradiţiile. Europa nu ne obligă să ne dezicem de tradiţiile şi de datinile noastre.

3. Fals: Ne vor forța să devenim catolici, iar în cimitire morții vor fi înmormîntați fără cruci

Adevăr: În Acordul de asociere nu există nicio referire la religie, iar convingerile religioase ale fiecărui cetăţean sînt de neatins în Uniunea Europeană. Patru țări-membre ale UE sînt predominant ortodoxe: România, Bulgaria, Cipru și Grecia, iar credinţa cetățenilor lor nu a fost schimbată după accederea în UE.

4. Fals: Moldova va trebui să permită căsătoriile persoanelor de același sex

Adevăr: Apărăm şi respectăm valorile familiei tradiţionale, principiile morale şi creştine. Nici Acordul de asociere, nici un alt document semnat cu UE nu conține vreo prevedere sau vreun cuvînt prin care Moldova se angajează să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex. Nu sînt obligate să facă acest lucru nici țările UE, decizia fiind una individuală.

5. Fals: Nu vom putea sacrifica porcul de Crăciun sau cu orice altă ocazie

Adevăr: Este un fals evident și aici vom invoca, din nou, exemplul României, care este membră a UE din 2007 și unde populația de la sate continuă să respecte tradițiile lăsate de strămoși.

6. Fals: Ni se va interzice să facem vin de casă

Adevăr: Vinul de casă continuă sa fie produs și consumat în toate țările cu tradiții vinicole din Europa. În Ungaria, bunăoară, care de zece ani e membră a UE, vinul de casă reprezintă 20 la sută din totalul celui consumat.

7. Fals: Europenii ne vor spune cînd și cum ne putem tăia copacii din curte

Adevăr: Europenii apără şi respectă proprietatea, protejează libertăţile cetăţeanului. Fiecare proprietar este liber să decidă dacă și cum își taie un copac în curtea proprie. Excepție fac monumentele naturii (de exemplu, Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfînt).

8. Fals: După ridicarea vizelor, toți vor pleca și țara va rămîne fără oameni

Adevăr: Libertatea de a pleca le va garanta oamenilor și libertatea de a reveni, fără teamă, acasă. Astfel, chiar dacă nu ne oferă dreptul la muncă, ci doar la călătorii de scurtă durată, de maximum 90 de zile timp o jumătate de an, în țările din zona Schengen, regimul fără vize ne aduce noi libertăți și noi șanse.

9. Fals: Apropierea de UE va crește tensiunea dintre Chișinău și Tiraspol

Adevăr: Noi ne dorim o regiune stabilă într-un stat modern și pentru aceasta ținem cont de necesităţile şi interesele regiunii transnistrene. Transnistria este tratată ca parte componentă a Republicii Moldova, oamenii de afaceri de peste Nistru sînt încurajați să profite de viitoarele facilități economice pe care le va aduce Zona de Liber Schimb cu UE.

10. Fals: Moldova va trebui să adere la NATO, dacă vrea în Europa

Adevăr: Sub nicio formă, eurointegrarea nu este condiționată de aderarea la vreo structură militară. Dovadă: în UE există mai multe țări care nu sînt membre ale Alianței Nord-Atlantice – Finlanda, Suedia, Austria -, fapt ce nu le împiedică însă să fie membre UE de succes.

11. Fals: Moldovenii nu sînt capabili să trăiască după standardele UE

Adevăr: Standardele și regulile europene, a căror menire este să pună în valoare fiecare individ, să-i dea șansa de dezvoltare și de afirmare, pot constitui motorul modernizării și pentru noi. Acestea și-au dovedit viabilitatea în timp și în alte țări. Lupta cu corupția, un stat de drept mai puternic şi o infrastructură mai bună sînt, înainte de toate, în interesul şi beneficiul nostru.

12. Fals: Regimul fără vize le trebuie doar celor bogaţi, oamenii de rînd nu au ce căuta în Europa

Adevăr: Europa este un spațiu în care coexistă oameni de diferite categorii sociale, cu un nivel diferit de venituri. Poți să stai într-un hotel scump, dar și într-un hotel de 10-15 euro/noaptea ori să apelezi la un program de găzduire în familii. Poți să iei masa într-un restaurant de top, dar și să mănînci pe săturate într-un fast-food.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?