X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

România în pericol! Dunărea a depăşit cotele de inundaţie la cinci staţii hidrometrice

19 mai. 2014,, 15:56   Externe
4651 0
Foto: jurnalul.ro
Dunărea a depăşit cotele de inundaţie la cinci staţii hidrometrice, avînd un debit de 12.100 de metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române.

"Astăzi, fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 12.100 mc/s. La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundaţie (CI), la cinci staţii hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm). Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare, iar, în aval de Zimnicea, sînt în faza I", a anunţat ANAR.

Comparativ cu anul 2006, cînd debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi în jur de 10.000 de oameni, specialiştii ANAR estimează faptul că pînă la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 13.500 mc/s - 14.000 mc/s nu există risc major de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe.

Această prognoză este reactualizată în fiecare zi, în funcţie de informaţiile primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia, precum şi datele colectate din sistemul naţional de monitorizare.

"Încă de săptămîna trecută, de la emiterea primei avertizări emise de INHGA, echipele Apelor Române, prin subunităţile sale, au început supravegherea digurilor. Conducerea ANAR, prin directorul său general, Vasile Pintilie, a dispus trimiterea în teren a peste 1.500 de oameni, 150 de utilaje terasiere, 30 de maşini de teren pentru intervenţie, 800.000 de saci (existînd posibilitatea de suplimentare pînă la 1,5 milioane de saci), 30.000 mp de folie şi geotextil (existînd, de asemenea, posibilitatea de a fi suplimentaţi). Aceste efective sînt pregătite pentru intervenţii operative, materialele şi personalul urmînd să fie suplimentate, în funcţie de evoluţia situaţiei", potrivit comunicatului.

În judeţul Ialomiţa, pe malul drept al braţului Borcea în zona Bentu, km 34, echipele Administraţiei Naţionale Apele Române, prin subunităţile sale, continuă consolidarea digului în regim de urgenţă pentru stoparea eroziunii active, prin efectuarea de lucrări de protecţie a malurilor cu material geotextil lestat cu saci cu pămînt şi fascine.

Totodată, echipele Apelor Române consolidează linia de apărare pe o lungime de 160 metri. Lucrările de protecţie şi consolidare sînt efectuate din surse proprii ale ANAR, se mai arată în comunicat.

Conform prognozei INHGA, în perioada imediat următoare (în intervalul de prognoză 19-25 mai), debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere şi poate ajunge la valoarea de 13.500 mc/s, fiind aproape dublu faţă de media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).

"Echipele ANAR supraveghează 24 de ore din 24 tot sectorul îndiguit al Dunării, prin patrulare permanentă la lucrările hidrotehnice. De asemenea, se monitorizează evoluţia variaţiilor de debite şi niveluri în secţiunile Dunării şi se transmit permanent spre autorităţi informaţii operative pe tot sectorul românesc al Dunării", mai spun oficialii ANAR.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?