Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ucraina este puțin probabil să rămînă un stat unitar - politolog Stanislav Bîșok

16 mai. 2014,, 11:56   Externe
7042 2
Foto: regnum.ru
Analiza declarațiilor candidaților la președinția Ucrainei denotă faptul că Ucraina mai curînd se va împărți în două state, decît va își va contina existența în fostele frontiere, a declarat la 15 mai pentru corespondentul REGNUM analistul politic și publicistul Stanislav Bîșok.

Potrivit lui, chiar și un favorit relativ moderat al cursei preelectorale, P. Poroșenko a declarat fără echivoc că nici nu se discută federalizarea țării, în timp ce nu numai în Rusia, dar și în Occident punctul de vedere că altfel Ucraina nu va putea fi păstrată ca stat integru cîștigă tot mai mulți susținători. "Ultima vreme chiar și Times scrie despre federalizare ca despre ceva inevitabil, dar politicienii de frunte din Ucraina, din nou, calcă pe aceeași greblă, afirmînd că federalizarea duce la scindare, care, de fapt, deja a avut loc - a declarat expertul. – Dacă își vor schimba retorica și vor asculta sfaturile – nu ale Rusiei – ale Occidentului relativ la federalizare, Ucraina în frontierele sale actuale are o șansă la existență, altfel Novorosia va deveni nu subiect al federației ucrainene, ci un stat separat".

Avînd în vedere faptul că exemplul Crimeei nu a fost de învățătură pentru autoritățile ucrainene, a doua opțiune este mult mai probabilă, spune Bîșok. Cu toate acestea, este prematur de a baza prognozele pe declarațiile candidaților la alegeri, deoarece alegerile din Ucraina au specificul lor. "Dacă în Rusia sau Europa Occidentală alegerile sînt un fel de ofertă care se încheie cu un punct, apoi în Ucraina este un semn de întrebare, sau punct și virgulă", - a spus Bîșok.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?