X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Avioanele cărei ţări survolează Moldova?

25 apr. 2014,, 17:30   Societate
22247 6
Foto: mlik.ru
Victor Surugiu

În ultimele zile, o parte din populaţie a intrat în panică: periodic, în spaţiul aerian din Moldova pot fi văzute simultan pînă la 10 avioane, ce nu seamănă deloc cu navele civile. Mai mulţi experţi afirmă că spaţiul aerian al ţării noastre este survolat liber de avioanele de vînătoare ale NATO, în timp ce autorităţile infirmă aceste informaţii. Dar semnalele despre avioanele observate sînt lansate din toate raioanele republicii şi, se pare, că afirmaţiile privind survolarea Moldovei de către navele aeriene, sînt practic, confirmate.

În ajunul liberalizării pieţei aeriene în Moldova au fost întreprinse măsuri pentru protecţie împotriva avioanelor, ce pătrund ilegal în spaţiul aerian al ţării. A intat în vigoare legea, ce stabileşte acţiunile concrete ale structurilor abilitate de stat în asemenea situaţii. Aceasta prevede un set de măsuri pentru ca oaspetele „nepoftit” să nu treacă şi să nu poată „defila” nestingherit de-a lungul graniţelor Moldovei.

De ordinea în spaţiul aerian răspunde Ministerul Apărării şi Serviciul de Informaţii şi Securitate – aceste instituţii sînt obligate să anihileze survolarea neautorizată a spaţiului aerian, fie de nave civile, fie de cele militare. Traversarea graniţei aeriene moldoveneşti nu este posibilă fără acordul Ministerului Apărării, MAEIE sau al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Aceştia sînt actorii principali, ce răspund de partea juridică şi tehnică, deşi în unele cazuri, este necesar şi acordul Comandantului Suprem al Forţelor Armate - şeful statului. El participă la procedura emiterii dispoziţiei privind focul de avertisment sau deschiderea focului. Cu alte cuvinte, conducerea ţării şi instituţiile competente nu pot fi la curent cu „incidentele aeriene”.

La adoptarea legii cu privire la contracararea zborurilor neautorizate, mulor observatori li s-a creat impresia că apărarea spaţiului aerian va avea loc „sub umbrela NATO”. Pentru procurarea utilajului necesar în aceste scopuri sînt necesare peste 240 mil. dolari, pe care Moldova nu le are, însă această problemă poate fi soluţionată cu sprijinul Alianţei Nord-Atlantice.

Cu atît mai mult cu cît NATO a promis Chişinăului, în repetate rînduri, să contribuie la soluţionarea problemelor delicate. Autorităţile moldovene, la rîndul lor, au fost de acord cu posibilitatea de a controla cerul cu ajutorul avioanelor NATO. Drept dovadă indirectă a acestui scenariu este impulsionarea în ultimul timp a relaţiilor dintre Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică.

Totodată, un risc deosebit reprezintă spaţiul aerian deasupra Transnistriei, care de jure este al Moldovei, însă, de facto, nu este controlat de autorităţile ţării. Conducerea nerecunoscutei RMN vede în paşii Moldovei o tentativă de a scoate Rusia din regiune şi de a influenţa Tiraspolul în dialogul privind reglementarea conflictului transnistrean. KGB-ul de la Tiraspol afirmă că deţine suficiente mijloace ale apărării antiaeriene şi nu vor permite militarilor moldoveni să controleze spaţiul aerian deasupra RMN, chiar şi în cazul procurării de către Moldova a celui mai nou armanent.

Deocamdată, forţele aeriene ale Moldovei au la dispoziţie doar o brigadă de aviaţie. Aceasta numără circa zece elicoptere de transport şi de salvare, 2 avioane cu destinaţie comună şi 3 avioane de transport, precum şi 6 avioane de luptă MiG-29. Ultimele sînt impracticabile şi au fost expuse la vînzare în repetate rînduri. Doritori de a procura tehnica militară, deocamdată, nu s-au găsit.

Între timp, în presa străină a apărut recent informaţia privind zborurile aviaţiei NATO deasupra Moldovei. Precum s-a stabilit, aparatele de zbor ale Alianţei Nord-Atlantice, efectuează zilnic, operaţiuni de recunoaştere radar şi urmăresc situaţia inclusiv din ţara noastră, Sud-Estul României şi partea de Nord a Mării Negre. Informaţia a ajuns în presă, după ce la unul din zboruri au participat şi ziarişti români. De la începutul crizei din Ucraina, avioanele NATO efectuează în fiecare zi zboruri în această direcţie.

Totodată, Ministerul Apărării al RM declară că nu este la curent: „Organele abilitate din ţările vecine nu ne-au comunicat despre zboruri neautorizate şi nici nu au informat despre aceasta nici autorităţile din stînga Nistrului”. Surse din instituţia militară afirmă că niciun avion al NATO nu survolat spaţiul aerian al Moldovei, iar toate navele aeriene aveau autorizaţia corespunzătoare.

Şi preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate naţionale Alexandr Stoianoglo afirma că informaţia despre zborurile avioanelor militare străine nu corespunde realităţii. Opoziţia propunea organizarea audierilor pe această temă, însă interpelarea a fost respinsă, pe motiv că nu a acumulat numărul necesar de voturi.

„Se creează o situaţie destul de stranie, - menţionează unul dintre experţii noştri. – Se ştie că în spaţiul aerian sînt coridoare speciale pentru zboruri. Ficeare navă aeriană trebuie să se deplaseze doar pe coridorul strict stabilit şi doar în timpul stabilit, pentru a evita situaţiile de accident.

Survolările teritoriului Moldovei, dacă acestea, într-adevăr, au avut loc în mod neautorizat, ar putea crea situaţii periculoase pentru populaţie. Dacă însă ele sînt autorizate, atunci care este motivul pentru care Ministerul Apărării ascunde acest fapt?

Dacă nu e nimic de ascuns, de ce nu se explică ce avioane au început să zboare deasupra Moldovei? Posibil, este vorba despre un joc al termonologiei şi avioanele ce se participă la operaţiuni de recunoaştere obţin autorizaţii în mod special. Totodată, pentru îndeplinirea misiunii, acestea ar putea fi înregistrate în afara jurisdicţiei NATO”.

Ministerul Apărării declară că spaţiul aerian al ţării este monitorizat în regim real cu ajutorul propriilor complexe radar. Însă acest echipament, în opinia specialiştilor, nu mai depistează demult aparate zburătorare la înălţimi mici şi foarte mici, iar sistemul antiaerian nu mai este funcţional, din cauza termenului depăşit de exploatare.

Experţii sînt unanimi în părerea că Moldova nu poate depista şi elimina incursiunea ilegală pe teritoriul nostru pe cale aeriană. Se presupune că asemenea cazuri au avut loc anterior de mai multe ori, în scopuri de contrabandă, iar militarii nu au putut reacţiona adecvat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?