Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Construcţiile „conservate” din Chişinău, cu soarta nedecisă (FOTO)

3 apr. 2014,, 17:23   Societate
15773 0
Stilul „patchwork”. Se pare că anume după acest principiu, din petice, dar mai exact, haotic, de mai mulţi ani se formează imaginea capitalei moldoveneşti.

Luxul şi sărăcia cartierelor centrale ale Chişinăului alternează cu peisajele gri şi mohorîte ale cartierelor rezidenţiale. Construcţii istorice păstrate în raza oraşului sînt doar cîteva, în schimb clădiri – fantome devin tot mai multe în fiecare an.

1. Prima clădire din această listă este Hotelul „Naţional”, în locul căruia încă în 2007 trebuia să se înalţe un zgîrie-nori de elită al hotelului cu cinci stele „Radisson”. Însă un litigiu de judecată cu proprietarul, care amîna mereu termenele de realizare a angajamentelor sale, a condus la faptul că edificiul imens din centrul capitalei se transformă, în văzul tuturor, în ruine. Din ferestre au rămas doar nişte găuri negre. Iar la o adiere mai puternică a vîntului se creează impresia că ultimele etaje se clatină. În orice caz, nu fiecare se aventurează să treacă pe lîngă clădirea multietajată pustie.




2. Circul din Chişinău, care odinioară impresiona prin splendoarea sa arhitecturală întreaga Uniune Sovietică, de 10 ani este singuratic şi părăsit. Ministerul Culturii, care şi-a redobîndit dreptul de proprietate asupra acestui obiect, nu se grăbeşte să aloce bani pentru reconstrucţia lui. Iar între timp, clădirea se învecheşte şi este furată pe bucăţi. Jefuitorii nu au cruţat nici vestitul clovn din cupru de pe frontonul circului.


3. Noua clădire a Teatrului „De pe strada Trandafirilor” („С улицы Роз”) nici nu a apucat să devină teatru ca atare că s-a învechit considerabil. Construcţia obiectivului se desfăşoară fără succes pe parcursul a 12 ani! Fiecare guvernare depune jurăminte solemne că va termina construcţia, însă carul nu s-a urnit din loc... Cele 9 milioane băgate în ridicarea teatrului s-au dus pe apa sîmbetei. Acum, pentru a finaliza construcţia, în locul celor 5 milioane necesare anterior, e nevoie de 13.



4. Centrul Comercial „UNO” reprezintă triumful high-tech-ului şi al tehnologiilor arhitecturale înalte! Clădirea, deschiderea căreia a avut loc foarte pompos a funcţionat doar cîţiva ani. Din cauza costului înalt pentru arendă şi a fluxului redus de cumpărători, hipermarketul a fost închis, iar de atunci spaţiile enorme sînt pustii.


5. „Turnul vinificaţiei” de lîngă Ialoveni, construcţia căruia a început în urmă cu peste 30 de ani, nu s-a mai transformat în institut ştiinţific al sectorului agroindustrial al Moldovei. Colosul cu 16 etaje, care se înalţă singuratic în mijlocul unui cîmp imens, astăzi constituie atracţia celor care practică sărituri extreme de la înălţime. Odinioară se intenționa reamenajarea obiectivului într-un hotel, însă proiectul s-a dovedit a fi atît de scump şi nerentabil, încît a fost abandonat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?