Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Nina Ștanski: Recunoaşterea Transnistriei este o chestiune de timp

25 mar. 2014,, 12:33   Societate
4800 5
Foto: eurasianews.md
Ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, este convinsă că "recunoaşterea Transnistriei este o chestiune de timp". Ea a făcut o declarație în acest sens într-un interviu acordat reporterilor Televiziunii Naţionale Române.

Potrivit lui Ştanski, "o dovadă a acestui viitor al Transnistriei o constituie numărul de precedente din istoria modernă".

"Transnistria şi-a dovedit dreptul de a fi recunoscută: şi Transnistria ca stat, şi oamenii care locuiesc aici. Dreptul popoarelor la autodeterminare, precum se ştie, nimeni nu l-a anulat şi în sistemul dreptului internaţional acesta este unul dintre principiile cheie", a spus diplomata tiraspoleană, amintind de referendumurile din Transnistria la care majoritatea locuitorilor regiunii au pledat pentru independenţă şi includerea în componenţa Rusiei.

În opinia Ninei Ştanski, Transnistria se află pînă în prezent "în condiţii de blocadă economică, iniţiată de comun acord de autorităţile Ucrainei şi ale Moldovei, încă în anul 2006".

"În condiţii de presiune Transnistria trăieşte deja de 23 de ani. Şi rolul Federaţiei Ruse în depăşirea efectelor acesteia este unul primordial. Noi ne considerăm parte a Lumii Ruse, aici locuiesc cetăţeni ai Rusiei, iar sute de oameni de diferite naţionalităţi se autoidentifică ca fiind conaţionali ruşi. Rusia asigură pacea şi stabilitatea aici, Rusia ne ajută să realizăm garanţiile sociale, inclusiv din contul suplimentelor de plată la pensii. FR ne construieşte noi obiective sociale, există 23 de ani de conflict îngheţat, de proces de negocieri slab, există mulţi ani de presiune asupra Transnistriei şi există politica consecventă a Rusiei de susţinere a conaţionalilor", a afirmat Ştanski.

Referindu-se la problema funcţionării pe teritoriul Transnistriei a şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine, ea a opinat că motivul acestora este "lipsa dorinţei din partea guvernului Moldovei de a asigura instituţiile de învăţămînt cu condiţii normale de activitate".

"Problema acestor instituţii de învăţămînt este legată de faptul că şcolile sînt subordonate Guvernului Republicii Moldova, care trebuie să asigure condiţiile cuvenite de activitate economică şi administrativă pentru funcţionarea lor normală pe teritoriul Transnistriei, dar în unele nici măcar inspectorul de pompieri nu a mai fost de zece ani", a menţionat Ştanski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?