X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Astăzi e Duminica iertării pentru creștinii ortodocși

2 mar. 2014,, 09:00   Societate
5165 0
Foto : rambler.ru
Astăzi, în ultima zi a Săptămînii Albe, creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsatul Secului de brînză, zi care mai este numită Duminica Iertării. Ea precede Postul Mare, care începe mîine, 3 martie, și va dura pînă la Paște.

În această zi se cuvine ca oamenii să-și ceară iertare de la prieteni și chiar de la străini, să aplaneze neînțelegerile și să depășească resentimentele.

În toate bisericile, în această zi are loc ritualul iertării. O astfel de tradiție a fost instituită de Biserică pentru ca fiecare, împăcîndu-se cu familia și prietenii săi, să înceapă cu conștiința curată marele post al Învierii lui Iisus Hristos.

Această tradiție a apărut în primele secole ale creștinismului. Pentru a-și consolida eforturile de rugăciune și a se pregăti pentru Învierea lui Hristos, călugării egipteni părăseau mănăstirea lor și plecau în direcții diferite. Unii dintre ei nu se mai întorceau: cineva era sfîșiat de fiare sălbatice, alții mureau în deșerturi lipsite de viață. De aceea, înainte de a pleca, călugării își cereau iertare unii de la alții pentru toate greșelile cu voie sau fără voie, ca înainte de moarte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?