Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

AAC: Transnistria nu este pregătită tehnic pentru a deservi spaţiul aerian

21 feb. 2014,, 09:00   Societate
4338 1
Foto: euro-tours.travel
"Transnistria nu este pregătită tehnic pentru controlarea şi deservirea spaţiului aviatic", consideră Autoritatea Aeronauticii Civile a Republicii Moldova (AAC).

Comentînd la solicitarea agenției "Infotag" intenţiile autorităţilor autoproclamatei RMN de a intensifica controlul asupra spaţiului aerian al regiunii şi introducerea unei taxe pentru utilizarea acestuia, directorul AAC, Iurie Armaş, a spus că "pentru tranzit nu se achită, se plăteşte pentru deservire", menţionînd că Transnistria, deocamdată, nu este pregătită tehnic pentru aşa modificări.

Transnistria speră să obţină compensaţii pentru "utilizarea spaţiului său aerian" şi a transmis Moldovei o adresare corespunzătoare, privind elaborarea mecanismului de achitare.

Iniţiativa este legată de proiectul de lege pregătit de deputatul Sovietului Suprem Grigori Diacenco care a propus încă la finele anului 2013 adoptarea Codului aerian.

Principalul punct al acestui document vizează stabilirea aşa-numitelor compensaţii pentru utilizarea spaţiului aerian al regiunii. Proiectul prevede că transportatorii aerieni internaţionali vor trebui să coordoneze cu autorităţile Transnistriei zborurile pe deasupra teritoriului său.

Compensaţiile urmează a fi achitate inclusiv pentru prejudicierea ecologiei regiunii. Mărimea acestora urmează a fi stabilită de guvernul autoproclamatei RMN.

Autorităţile transnistrene au calculat că "prin teritoriul regiunii zboară lunar peste o mie de avioane".

Săptămîna trecută parlamentul Transnistriei a îndemnat autorităţile regiunii "să-şi consolideze eforturile pentru elaborarea măsurilor practice pentru asigurarea controlului asupra spaţiul aerian al republicii în conformitate cu prevederile Legii cu privire la frontiera de stat a RMN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?