Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministerul Justiţiei va studia plîngerile BNM referitoare la deciziile judecătorilor asupra cererilor „bancare” de chemare în judecată

7 feb. 2014,, 16:20   Societate
3102 0
Foto: noi.md
„Ministerul Justiţiei va studia plîngerile Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) referitoare la deciziile judecătorilor de prima instanţă asupra cererilor „bancare” de chemare în judecată”, a declarat pentru agenţia „Infotag” ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Potrivit lui, este vorba despre deciziile judecătoriilor din Comrat şi sectorul Botanica al capitalei, care au anticipat decizia BNM de blocare a dreptului de vot al celor două grupuri de acţionari ai Băncii Comerciale „Victoriabank”.

„Hotărîrile judecătoreşti au fost emise ilegal, pripit şi constituie o imixtiune în competenţa altor instanţe. Noi vom insista asupra celei mai severe sancţionări a acestor judecători”.

Oleg Efrim a menționat că aceste hotărîri au fost anulate şi situaţia de la bancă a fost readusă la statu-quo.

Efrim a informat că unii experţi ai Comisiei de la Veneţia vor vizita Chişinăul chiar săptămîna viitoare şi acestora le va fi transmis proiectul de lege privind responsabilitatea disciplinară a judecătorilor, care înăspreşte considerabil sancţiunile pentru judecătorii găsiţi vinovaţi de emiterea unor verdicte ilegale sau de corupţie (în special, se presupune confiscarea averii, dreptul de deţinere a căreia judecătorul nu îl poate justifica – „I”).

„Parlamentul a amînat documentul la sfîrşitul lunii decembrie, pînă la primirea opiniei unor organizaţii independente şi cu autoritate. Cred că deja în luna martie vom avea avizul pozitiv asupra acestuia, iar în continuare Parlamentul va avea un cuvînt de spus. În Moldova trebuie create condiţii adecvate pentru combaterea fenomenului „hotărîrilor judecătoreşti comandate”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Două grupuri de acţionari ai BC „Victoriabank”, deţinînd pachete de 19,52% și 10,43%, ceruseră încetarea anticipată a mandatului preşedintei Consiliului de administraţie al băncii, Natalia Politov-Gangaş. Experţii BNM care au analizat situaţia au emis o decizie potrivit căreia acţiunile acestor acţionari sunt „concertate” şi le-a retras dreptul de vot şi cel de obţinere a dividendelor. Joi, la o întrevedere cu conducătorii ai două bănci europene, premierul Iurie Leancă a subliniat că instanţa de la Comrat a anticipat decizia BNM „şi nu este pentru prima dată cînd sistemul judecătoresc creează asemenea probleme”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?