Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ultimul lot de pesticide periculoase au fost evacuate din raioanele Ialoveni şi Anenii Noi

4 feb. 2014,, 10:05   Societate
3297 0
Foto: radiochisinau.md
Un lot de peste 150 de tone de pesticide solide din raioanele Ialoveni şi Anenii Noi, colectate cu suportul proiectului NATO „Parteneriat pentru Pace”, au fost evacuate luni şi transportate de la depozitele din Dănceni în Polonia, unde vor fi nimicite.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, la ceremonia de încheiere a proiectului în aceste localităţi au participat premierul Iurie Leancă, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, şi ambasadori ai statelor care au oferit asistenţă în cadrul acestui proiect.

Premierul a adus mulţumiri României pentru eforturile depuse în calitate de stat lider pentru realizarea proiectului, Poloniei, care primeşte deşeurile de pesticide pentru distrugere şi Ucrainei, care acceptă tranzitarea acestora pe teritoriul său.

„După eliminarea acestor pesticide, cetăţenii vor avea parte de condiţii de viaţă mult mai bune. De asemenea, vom avea posibilitatea să cultivăm produse cu grad de securitate alimentară sporit, obiectiv important în contextul liberalizării comerţului cu UE”, a spus premierul, precizînd că următoarele obiective ale Guvernului, după eliminarea pesticidelor, vizează lucrări de tratare a solului şi a apei.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a menţionat că acest proiect denotă utilitatea forţelor militare în scopuri paşnice.

Pînă în prezent, în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace” au fost evacuate în totalitate pesticide periculoase din raioanele Basarabeasca şi Taraclia (2013). Pe parcursul anului curent urmează să fie evacuate pesticide din alte 12 raioane.

Proiectul privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Moldova este aplicat în contextul Acordului încheiat între guvern şi Organizaţia pentru Întreţinere şi Aprovizionare a NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, pentru anii 2013-2014, semnat în iunie 2011 la Bruxelles.

Pentru aplicarea proiectului au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325 mii de euro reprezintă contribuţia Moldovei, restul banilor fiind donaţi de România – stat lider al proiectului, Belgia, Norvegia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg, Estonia şi Finlanda.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?