X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3990

O pătrime din moldoveni consideră că 2013 este anul redresării economiei

28 dec. 2013,, 09:00   Economie
4908 1
Foto: mpinterativ.ro
Cetăţenii Republicii Moldova consideră că cele mai importante realizări ale anului 2013 sînt rezultatele bune din agricultură, construcţia şi reparaţia drumurilor şi a obiectelor de infrastructură, creşterea volumului remitenţelor. Datele se conţin în studiul sociologic "Anul 2013 în opinia populaţiei Republicii Moldova", realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova.

Potrivit "Infotag", sondajul a reliefat că "Moldova a reuşit să revină la starea normală de lucruri în mare parte datorită rezultatelor bune din agricultura a dat rezultate performante, fapt remarcat de 24% din respondenţi".

Fiecare al cincilea respondent consideră că cel mai important eveniment este apropierea de Uniunea Europeană, dialogul cu structurile europene, vizitele înalţilor demnitari europeni în Republica Moldova, parafarea Acordului de asociere cu UE la summitul de la Vilnius.

Sondajul a mai arătat că fiecare al şaselea respondent consideră importante protestele organizate de opoziţia comunistă împotriva guvernării, manifestările pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Pe locul patru după importanță, în viziunea populaţiei, se situează evenimentele care au loc în Ucraina, manifestările proeuropene din centrul Kievului (13%). În aceeaşi ordine de idei urmează: certurile interminabile, blocarea tribunei, violenţa din parlament (6%), deprecierea leului, inflaţia, creşterea preţurilor (4%), criza politică din Republica Moldova din prima jumătate a anului, demiterea Guvernului Filat şi a preşedintelui Parlamentului Marian Lupu (3%).

Mai puţin importante evenimente ale anului, în opinia cetăţenilor, sînt interdicţia la importul vinului impusă de Federaţia Rusă (2,5%), privatizările în sistemul bancar, concesionarea Aeroportului Internațional Chişinău (2%), ancheta dosarului "Pădurea Domnească (2%), vizita Secretarului de Stat al SUA John Kerry în Republica Moldova (2%), tentativele de luptă cu corupţia, încercările de reformare a justiţiei, majorarea salariilor judecătorilor, reforma sistemului de educaţie, optimizarea şcolilor, greva funcţionarilor din administraţia publică locală (cîte 1%).

Sondajul a fost realizat în perioada 16-25 decembrie 2013, pe un eşantion de 1200 respondenţi din 75 localităţi din Republica Moldova. Marja de eroare este de +/-3%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?