Opinie: Calitatea studiilor nu depinde de perioada de aflare în şcoală

Opinie: Calitatea studiilor nu depinde de perioada de aflare în şcoală
Foto: campinaph.com
Odată cu majorarea vîrstei obligatorii de frecventare a şcolii, calitatea studiilor nu se va îmbunătăţi, ci se va înrăutăţi. Opinia aparține directorului Liceului Teoretic „Sf. Kiril şi Metodiu” din Chişinău, Ghennadi Tolpinschi, și a fost exprimată pentru NOI.md.

„E un nonsens. Este o vîrstă indicată pentru învăţămîntul în şcoli. Acest fapt îl confirmă chiar medicii şi psihologii, La 18 ani copilul trebuie să fie deja într-un colectiv matur, la colegiu sau la universitate”, a menţionat el.

În opinia lui Tolpinschi, nu are rost să fie prelungit termenul de aflare în şcoală, deoarece calitatea studiilor nu depinde de anii petrecuţi acolo. „Calitatea studiilor depinde de program, de manual şi de profesori, dar nu de numărul anilor petrecuţi în şcoală. Iar dacă programul se schimbă în fiecare an, dacă manualele se schimbă sau nu există deloc, sau sînt, dar abundă în greşeli, atunci ce fel de calitate poate fi obţinută în acest caz? Elevii acum vor „roade pantalonii” timp de 18 ani”.

Potrivit lui Tolpinschi, experiența arată că studiile de 12 şi 9 ani sînt mai potrivite.

Amintim că proiectul Codului educaţiei, elaborat de Ministerul Educaţiei, prevede majorarea vîrstei obligatorii de studii de la 16 pînă la 18 ani, începînd cu anul 2018. Ministrul educaţiei, Maia Sandu, a menţionat că o persoană cu studii de 9 ani nu poate fi competitivă pe piaţa muncii.  

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu3 comentari

svaha 14 noi. 2013,, 19:57

Работы нет, так пусть сидят дядьки в школе. Будут пенсионеры кормить их. А интересно чему их будут учить столько лет. В начальной школе материал гонят не успевая понять его дети просто перестают учиться.В среднем образовании учат , как в университете. Всё бегом без остановки. А дальше наверное будут учить сексуальным отношениям. гомо и лезбо течениям или как????????????

Sandu 14 noi. 2013,, 19:23

Nu exista diferenta intre un elev cu 4 clase si altul cu 12?! Doar un necarturar poate declara asemenea trasnai!

Ля-ля 14 noi. 2013,, 18:30

В 18 лет многие уже семьи свои имеют и деток рожают,но видимо Майе Санду никогда не понять этого.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load