X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Bălţi au fost reţinute două persoane pentru tentativa de a vinde 2 kg de mercur

21 oct. 2013,, 11:40   Societate
3731 0
Foto: infosmi.net
În Bălţi, colaboratorii MAI în conlucrare cu Procuratura, au reţinut un inginer şi angajatul unei companii ce se ocupa cu reparaţia utilajului medical. Aceştia încercau să vîndă 2 kg de mercur pentru 2 mii de euro.

Surse din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii au comunicat pentru "Infotag" că infractorii erau urmăriţi din august 2013, cînd au fost obţinute primele semnale despre faptul că, anumite persoane intenţionează să comercializeze metalul toxic. În urma unei achiziţii de control, poliţia a procurat o cantitate de 1 kg de mercur pentru 1000 euro. Suspecţii au explicat că metalul este extras din aparatele medicale.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 186 al. 4 CP al RM "Furtul săvîrşit în proporţii mari" şi art. 224 al.1 CP al RM "Încălcarea regulilor de circulaţie a substanţelor, materialelor şi deşeurilor radioactive, bacteriologice sau toxice". Dacă vor fi găsite vinovate de către instanţa de judecată, persoanele riscă detenţie pe un termen de pînă la 10 ani.

"Infotag" a precizat anterior că pe 10 octombrie, Moldova a semnat Convenţia Minamata, care reglementează extragerea şi utilizarea mercurului. Conform Convenţiei, Moldova s-a obligat să elaboreze un plan de acţiuni pentru inventarierea rezervelor de mercur şi ulterioara distrugere a acestora. Convenţia Minamata a fost semnată de peste 140 de ţări şi va intra în vigoare după ce va fi ratificată de cel puţin 50 dintre acestea, peste 3 - 4 ani. Convenţia reglementează extragerea şi comercializarea produselor ce conţin mercur, deschiderea noilor mine de extragere a mercurului, impunerea unor restricţii în utilizarea industrială a metalului. Actul, de asemenea, prevede lichidarea produselor ce conţin mercur cum ar fi termometrele, care urmează să fie scoase din circulaţie în 2020.

Convenţia Minamata şi-a primit denumirea de la oraşul japonez Minamata, unde în 1956 a fost depistată boala provocată de o catastrofă ecologică în urma aruncării în golful din apropiere a deşeurilor ce conţin mercur. Bolnavii sufereau de deficienţe de vedere şi auz, în cazurile grave paralizie, boli psihice şi deces. Mortalitatea a ajuns la 35%. În 1968 boala a obţinut denumirea de "Sindromul Minamata".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?