X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Capsula Cygnus s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională, cu o întîrziere de o săptămînă

30 sep. 2013,, 18:12   Externe
3269 0
Foto: rus.ruvr.ru
Capsula Cygnus, un vehicul spaţial de tip cargo produs de compania americană Orbital Sciences, s-a conectat cu o întîrziere de o săptămînă, informează AFP.

În ciuda acestei întîieri, conectarea s-a derulat fără probleme, a anunţat NASA. Membrii echipajului de pe ISS "au reuşit să captureze cu succes capsula Cygnus a companiei Orbital Sciences cu braţul robotizat al Staţiei", a explicat într-un comunicat agenţia spaţială americană.

Aparatul a fost manevrat de astronautul italian Luca Parmitano de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi de astronauta americană Karen Nyberg de la NASA.

Capsula Cygnus livrează la bordul staţiei 590 de kilograme de provizii şi carburant pentru cei şase membri ai echipajului de pe ISS - Expediţia 37-compus din trei ruşi, doi americani şi un italian.

Cygnus va rămîne conectată la ISS timp de 30 de zile. Ea a fost lansată pe 18 septembrie cu ajutorul rachetei Antares de la Centrul pentru zboruri spaţiale Wallops situat pe o insulă în apropiere de coastele statului american Virginia.

Acesta a fost primul zbor demonstrativ către ISS realizat de Orbital Sciences, una dintre cele două companii private alese de NASA, alături de compania californiană SpaceX, pentru a trimite provizii pe ISS.

În mai 2012, SpaceX a devenit prima companie privată care a reuşit să conecteze o capsulă spaţială, Dragon, la ISS. Compania californiană a efectuat apoi alte două zboruri prin care a reuşit să livreze provizii şi combustibil la ISS.

Spre deosebire de capsula Dragon creată de compania SpaceX, capsula Cygnus nu poate să revină pe Terra şi se va autodistruge, după desprinderea de ISS, atunci cînd va reintra în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific.

Din cauza unei probleme de natură informatică, conectarea capsulei Cygnus la ISS a fost amînată într-o primă etapă de duminică pentru marţi, iar apoi decalată pentru weekendul trecut.

NASA mizează pe parteneriate încheiate cu sectorul privat pentru a reduce costurile de acces la orbita joasă a Terrei şi mai ales la ISS.

În virtutea unui contract de 1,9 miliarde de dolari încheiat cu NASA, Orbital Science Corporation trebuie să livreze cel puţin 20 de tone de provizii pe ISS, pe parcursul a opt lansări spaţiale, pînă la începutul anului 2016, iar prima lansare este prevăzută a avea loc în decembrie.

SpaceX a încheiat un contract de 1,6 miliarde de dolari cu NASA pentru a livra cel puţin 20 de tone de provizii şi echipamente la bordul ISS, pe parcursul a 12 zboruri spaţiale, din care două au fost deja realizate. SpaceX va efectua alte 10 lansări pînă în 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?