X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Un mister vechi de 300 de ani a fost dezlegat

19 sep. 2013,, 17:00   Ştiinţă şi IT
3855 0
Foto: descopera.ro
Oamenii de ştiinţă au anunţat că au dezlegat un mister care datează de peste 300 de ani, afirmînd că nucleul intern al Terrei se învîrte spre est, spre deosebire de nucleul extern al planetei noastre, care se învîrte în direcţia contrară.

Folosind un nou model teoretic, cercetătorii au descoperit că nucleul Terrei, alcătuit din fier solid, se învîrte spre est, spre deosebire de nucleul extern, alcătuit în principal din fier topit, care se învîrte spre vest, potrivit Mediafax.

Edmund Halley a demonstrat mişcarea spre vest a cîmpului geomagnetic terestru în anul 1692. Abia în acest an oamenii de ştiinţă au reuşit să coreleze felul în care se roteşte nucleul interior cu direcţia de rotaţie a nucleului extern.

Cercetătorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie au spus că această particularitate reprezintă, de fapt, o reacţie a planetei noastre la acţiunea cîmpului geomagnetic.

În ultimele decenii, seismometrele care măsurau intensitatea cutremurelor de pămînt care se propagau prin nucleul Terrei au identificat o rotaţie spre est a nucleului intern, solid, în comparaţie cu suprafaţa Terrei.

Nucleul intern solid este de mărimea Lunii. El este înconjurat de lichidul din nucleul extern, alcătuit dintr-un aliaj de fier, a cărui mişcare generează cîmpul magnetic.

"Cîmpul magnetic împinge nucleul intern spre est, făcîndu-l să se învîrtă mai repede decît Terra, dar el împinge în direcţia opusă şi lichidul din nucleul extern, fapt care generează mişcarea spre vest a acestuia", a explicat profesorul Philip Livermore de la School of Earth and Environment din cadrul Universităţii Leeds, coordonatorul acestui studiu.

Deşi nucleul intern se află la o adîncime de 5.200 de kilometri, efectele prezenţei sale sînt deosebit de importante la suprafaţa Terrei.

Pe măsură ce nucleul intern creşte, căldura eliberată în timpul solidificării generează un curent de convecţie în fluidul din nucleul extern. Acest curent de convecţie generează cîmpul geomagnetic al planetei noastre.

Fără acest cîmp magnetic, suprafaţa terestră nu ar mai fi protejată de radiaţia solară, iar viaţa nu ar mai putea să existe pe Terra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?