Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Formarea Marii coaliţii în Germania în impas. Ce vor decide azi social-democraţii?

21 ian. 2018,, 13:00   Externe
2988 0

Divizaţi şi slăbiţi, social-democraţii germani decid duminică dacă acceptă principiul unei noi coaliţii conduse de Angela Merkel pentru a depăşi impasul post-electoral care a lăsat Germania fără guvern timp de patru luni, comentează AFP.

Europa se află, de asemenea, în aşteptare. Vineri, la Paris, cancelarul german şi preşedintele francez Emmanuel Macron au insistat pe importanţa unei Germanii în stare de funcţionare pentru reformarea UE.

Cei 600 de delegaţi ai Congresului SPD (Partidul Social-Democrat), reuniţi la Bonn, urmează să accepte sau să respingă rezultatul discuţiilor preliminare cu conservatorii, care s-au încheiat săptămîna trecută cu un proiect de program cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel şi aliaţii bavarezi din Uniunea Creştin-Socială (CSU).

Un vot favorabil duminică după-amiază ar duce la noi negocieri pentru formarea unui nou guvern în jurul Paştelui.

Dar un vot negativ ar plasa Germania într-o situaţie fără precedent. Angela Merkel va trebui să opteze între a forma un guvern minoritar şi alegeri parlamentare anticipate, care comportă un risc ridicat pentru ea.

Cancelarul a refuzat pînă în prezent aceste două opţiuni, alegerile suscitînd teama de ascensiunea extremei drepte, în condiţiile în care cele 13% obţinute de AfD (Alternativa pentru Germania) în septembrie, un scor istoric, au fragmentat Camera Deputaţilor şi a complicat formarea unei majorităţi.

Deşi a obţinut la legislative doar 20,5% şi în scădere în sondaje de atunci, SPD este profund divizat în faţa perspectivei de a reînnoi Marea Coaliţie CDU/CSU-SPD sau aşa-zisa 'GroKo' (de la 'grosse Koalition') cu Angela Merkel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?