X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Moldova își va afla poziția în ratingul transparenței bugetare

4 ian. 2018,, 17:50   Economie
2221 0

Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a fost inclusă oficial în cadrul OBI (Open Budget Index). Acest indice măsoară transparența bugetară și accesul publicului la informația bugetară.

Acest fapt a fost comunicat de către experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au menționat că în clasament participă în jur de 115 țări, iar rezultatul este determinat în funcție de punctele obținute. Printre țările cu cel mai bun scor se numără Noua Zeelanda, Suedia și Africa de Sud, relatează NOI.md.

În trecut „Expert-Grup” a evaluat acest indice în baza mecanismelor similare cu OBI și a constatat că acesta nu a progresat în ultimii ani, în mare pate din cauza factorilor politici.

Moldova a înregistrat în 2015 un scor de transparență de 59 din 100, acesta rămînînd neschimbat față de nivelul din 2012, ceea ce indică faptul că Guvernul Republicii Moldova oferă publicului informație bugetară limitată. Pînă în prezent acest scor a plasat țara noastră pe locul 27 din 100, la fel ca Argentina și Indonezia.

Cum a evoluat Republica Moldova comparativ cu alte țări se va putea afla odată cu lansarea internațională a clasamentului pe data de 31 ianuarie. Expert-Grup se angajează să prezinte informații suplimentare în acest sens.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?